26. marts 2023

Sommeren – natsu (夏) varer fra juni til august i Japan. Den japanske sommer er som regel meget varm og fugtig – undtaget herfra er Hokkaido. Dagstemperaturen er gerne 30-35C. Sommeren er delt i mindre forløb: forsommeren, regnsæsonen kaldet tsuyu (梅雨), højsommer og sensommer. Regnsæsonen varer fra midten af juni og et stykke ind i juli og her er luftfugtigheden høj. Til gengæld er regnen på det tidspunkt af sommeren en vigtig faktor for landbruget.

Blandt sommerblomster kan nævnes hortensia der blomstrer i juni, roser, lavendler, solsikker mm.

Mange virksomheder holder fri i slutningen af højsommeren omkring d. 15. august. Denne ferie kaldes obon eller bon yasumi (お盆/盆休み). Det er også på dette tidspunkt at der afholdes mange danse og musikfestivaler kaldet Bon-Odori (盆踊り) som er De dødes festival hvor man fejrer dem. Slutningen af Obon afsluttes gerne med flotte fyrværkerishows. August er absolut feriesæson i Japan hvor skolerne også holder fri.



Oversigt over sommerens helligdage og festivaler i Japan (udvalg)

Juni

Sannō Matsuri – Hie-helligdommen, Tokyo – ca. 7.-17. juni (hvert 2. år, lige år)

En af Tokyos mange festivaler hvor et af højdepunkterne er processionen d. 15. juni kaldet Shinkō Gyōretsu. Shinkō er en procession eller parade for guderne. Forrest bæres mikoshi (transportable shinto-helligdomme med guderne i) efterfulgt af yatai (festival-processionsvogne). Det er Hie-helligdommen der arrangerer festivalen og processionen starter og slutter her. Ruten er lidt forskellig år fra år men passerer gerne forbi kejserpaladset i Tokyo, Nihonbashi og Ginza. Festivalen har været afholdt siden Edo-perioden hvor der var 40 mikoshi i processionen nu er der kun 3. Festivalen bliver afholdt i en stil der kendes fra Heian-perioden. Omkring 500 personer klædt i datidens tøj deltager i processionen.

Læs Japan Guides intro 

Chagu Chagu Umako, Takizawa og Morioka byer – 2. lørdag i juni

En hestefestival hvor omkring 100 heste (med udsmykkede sadler, dækkener og hovedtøj) deltager i en parade mellem Sozen-helligdommen i Takizawa og Morika Hachimangū-helligdommen i Morika (Iwate præfekturet). Ruten er på omkring 15 km. Navnet Chagu Chagu er et lydord og refererer til de klokker som hestene bærer om halsen. Umako er den lokale dialekt for hest, uma. Rytterne er som regel børn og unge kvinder

Juli

Bestigning af Fuji-bjerget, sæsonåbning – 1. juli

Den 1. juli markerer sæsonåbningen for bestigning af Fuji-bjerget. Der er fire ruter: Yoshida der er åben 1. juli til 10. september og Subashiri, Gotemba og Fujinomiya fra 10. juli til 10. september.

Læs Japan Guides intro

Gion-festivalen – Yasaka-helligdommen, Kyoto – næsten hele juli

Nok en af Japans mest kendte festivaler der varer næsten hele juli måned. Læs mere i Hanafubuki.dks blogartikel om Yasaka-helligdommen der er arrangør af festivalen.

Læs også Japan Guides intro

Hakata Gion Yamagasa – Kushida Jinja-helligdommen, Fukuoka – 1.-15. juli

En Gion-festival i Hakata (Fukuoka) inspireret af Gion-festivalen i Kyoto. På festivalens første dag indsamler alle deltagerne i festivalen sand fra den nærliggende strand som et renselsesritual (Shioitori). Sandet bliver herefter placeret i bokse der hænges under de processionsvogne der er en del af festivalen. Processionsvogne eller paradevogne kaldes yamagasa i Fukuoka. Der findes to typer af vogne der begges bæres af et hold: kazariyama og kakiyama. Sidstnævnte kan veje over 1 ton og bæres af 28 personer. Kakiyama bliver brugt i et løb den 15. juli hvor flere hold med hver deres kakiyama konkurrerer om hvem der hurtigst kan løbe en rute på 5 km.

Læs Japan Guides intro

Stjernefestival (tanabata) – 7. juli eller 7. august

Der ligger en legende bag denne højtidelighed. Det siges at to stjerner er forelsket i hinanden. Men stjernerne Kengyu (Altair, også kaldet “hyrde-stjernen” i Japan) og Shokujo (Vega, “væversken”) kan blot krydse Mælkevejen for at mødes en gang om året – den 7. juli. Japanere fejrer denne dag ved at skrive deres ønsker ned på et stykke papir og hænge det på bambusgrene. Tanabata-festivalen afholdes flere steder i Japan. Traditionelt plejer det at være den 7. juli efter månekalenderen, men efterhånden er det blevet mere almindeligt at afholde festivalen den 7. august efter den gregorianske kalender.

Læs Japan Guides intro

Kangensai – Itsukushima-helligdommen, Miyajima – 17. juni i månekalenderen

En populær festival ved Itsukushima-helligdommen på Miyajima-øen nær Hiroshima. Festivalen starter sidst på dagen og varer til langt ud på aftenen. Festivalen starter med at helligdommens gud eller ånd i en mikoshi (transportabel shinto-helligdom) bæres ud til den store røde torii-port der står i vandet udfor helligdommen. Processionen går igennem porten og hen til gozabune hvor den sættes ned. Gozabune er et traditionelt skib der består af tre både der er bundet sammen. Tre andre både tager gozabune på slæb og sejler en ceremoniel tur rundt i nabolaget for til sidst at vende tilbage til Itsukushima-helligdommen. Undervejs spilles der traditionel gagaku-hofmusik og lysene tændes på bådene efterhånden som aftenen falder på.

Læs artikel om festivalen (Encyclopedia of Shinto)

Havets dag (umi no hi) – 3. mandag i juli

En helligdag der blev indført i 1941 for at hylde havets frodighed og for at understrege betydning af havet for Japan som en søfartsnation.

Warei Taisai – Warei-helligdommen, Uwajima – 22.-24. juli

En af Shikoku’s mest berømte festivaler hvis rødder stammer tilbage til det 18. århundrede. Festivalen er bla. kendt for sin mikoshi-procession og Ushioni-procession den sidste dag. Ushioni er 6 meter høje figurer af tyre der har et hoved der er en mellemting mellem en tyr og en dæmon. Dagen før er der en fyrværkerifestival ud over havnen.

Sōma Nomaoi, Sōma – 23.-25. juli

Denne festival begyndte oprindelig som en træningsbegivenhed for samuraierne i det 10. århundrede. Den 23. juli afholdes Katchūkeiba, et hestevæddeløb inspireret af væddeløb som de blev afholdt i middelalderen og den 24. juli er der Shinki-sōdatsusen hvor flere hundrede samuraier til hest kæmper om en række hellige flag der bliver skudt i vejret.

Læs JNTO’s intro

Tenjin Matsuri – Osaka Tenmangū-helligdommen, Osaka – 24.-25. juli

En af Japans største festivaler med mange besøgende. I løbet af de to dage festivalen varer er der mange arrangementer, f.eks. fyrværkeri og parader og man kan høre en speciel festivalmusik kaldet Danjiri-bayashi som er meget rytmisk. Rikutogyo er en parade af mikoshi gennem byen. De samme mikoshi bliver om aftenen placeret ombord på både hvor de deltager i en parade (Funatogyo) på Dojimagawa-floden.

Læs Japan Guides intro

Hamaorisai – Samakuwa-helligdommen, Samakuwa – 3. mandag i juli

Hamaorisai-festivalen har været afholdt siden 1839. Denne festival har også en parade med mikoshi, men i stedet for at blive båret gennem byens gader bliver de tidligt om morgenen båret ned til den nærliggende Chigasaki-strand. De omkring 30 mikoshi bæres under megen råben og skrigen ud i vandet hvor de gennemgår misogi, en form for renselsesritual. Jo mere larm deltagerne kan lave, jo gladere bliver guderne.

August

Nebuta-festivaler – starten af august

Nebuta eller Neputa er en livlig japansk sommerfestival som oprindelig blev afholdt inden høsten startede som en måde at fjerne evt. træthed hos dem der skulle til at høste. I en ceremoni kaldet neburi nagashi blev guderne eller ånderne for søvn smidt i vandet for at blive ført bort.

  • Hirosaki Nebuta, Hirosaki – 1.-7. august Festivalen er kendt for sin parade med vifteformede nebuta-figurer der er kinesisk inspirerede og afbilder forskellige krigere der bekæmper hinanden. Børn deltager også i paraden og holder pinde hvor der øverst er sat en stor guldfisk i papir. Under festivalen spilles hayashi der er en af mange former for traditionel japansk musik. Instrumenterne er fløjte, taiko-tromme, shamisen-strengeinstrument mm.
  • Aomori Nebuta, Aomori – 2.-7. august Denne festival er kendt for sin parade af store nebuta-figurer der viser forskellige stiliserede bevægelser som skuespillerne i kabuki-teatret udfører. Figurerne er lavet af bemalet papir sat på en ramme af bambus og wiretråd. Nogle nebuta er 10 meter høje men ofte mere brede end høje for at undgå at de rammer elkablerne i luften. Der er også danseoptrin hvor flere hundrede dansere med hanagasa-blomsterhatte danser til hayashi-musik. Aomori Nebuta har en meget stor taiko-tromme – ōdaiko – der er 3 meter i diameter og som flere trommeslagere slår på samtidig.
    Læs Japan Guides intro
Akita Kantō, Akita – 3.-6. august

Chōchin-papirlamper er en fast del af mange japanske festivaler som f.eks. Akita Kantō der er en decideret papirlampefestival. Kantō er en form for lampeholder der bruges når papirlamperne bæres gennem byen i en procession. Der er også en aftenprocession hvor lamperne er tændt. Kantō består af en 10 meter høj bambusstang hvor der på tværs er placeret 9 bambusstave hvorfra 46 chōchin hænger. Kun en enkelt mand bærer en kantō og undervejs i festivalen laver de forskellige stunts som f.eks. at balancere den på panden, på hoften etc.

Læs Japan Guides intro

Hanagasa Odori, Yamagata – 5.-7. august

En dansefestival med flere tusinde deltagere. Deltagerne bærer hanagasa-papirhatte.

Sendai Tanabata Matsuri, Sendai – 6.-8. august
Yosakoi Matsuri, Kochi – 9.-12. august

En stor dansefestival i Kochi på Shikoku med over 10000 deltagere. På festivalens første dag er der også et stort fyrværkerishow om aftenen. Deltagerne der deltager i de forskellige danseparader danser den særlige yosakoidans som også danses på andre festivaler. Dansen er en kombination af traditionelle dansetrin og moderne musik. Kochi var den første by til at lave en festival for denne type dans tilbage i 1954. Et af kendetegnene ved yosakoi er brugen af naruko som er træklappere som deltagerne holder i hånden for at sætte rytmen.

Bjergets Dag (yama no hi) – 11. august

En nyere helligdag (og den eneste officielle helligdag i august) der blev indført i 2016 for at fejre Japans mange bjerge. Over 70% af Japan er dækket af bjerge.

Awa Odori, Tokushima – 12.-15 august

Den største traditionelle dansefestival i Japan der finder sted hvert år i Tokushima by på Shikoku som en del af Obon-festivalen. Flere dansegrupper synger og danser gennem byens gader akkompagneret af klassisk japansk musik. Det er en meget populær festival med over 1 million besøgende.

Læs Japan Guides intro

Obon (De dødes Festival) – 13.-15. august (13.-15. juli visse dele af landet)

O-Bon er en buddhistisk festival for de døde. På denne tid vender de døde slægtninges sjæle tilbage til hjemmet. Normalt tænder man et “velkomst-bål” (mukaebi) ved sin port om aftenen den 13. for at velkomme de afdødes sjæle ind i hjemmet. Samtidig chanter buddhistiske præster sutraer og tilbyder offergaver for de døde. Under O-Bon opfattes de døde som at være blandt os, og man dækker bl.a. op til dem i hjemmet ved spisetid. Om aftenen den 16. tænder man et “afskeds-bål” (okuribi) for at sende de dødes sjæle sikkert af sted. I Kyoto laver præster hvert år den 16. august et afskeds-bål på hvert af de fem bjerge, der omgiver byen. De er lavet af træplader, som folk har skrevet deres bønner på, og de formes til store japanske tegn og billeder, bl.a. et skib, de døde rejser hjem på, og en torii-port, indgangen til gudernes rige.



Links til videre læsning

Udenlandske sider