11. februar 2024

Vinter – huyu (冬:) varer fra december til februar i Japan. Vinter betyder ofte sne og kulde og det er også tilfældet i Japan. I midten af Japan på Honshu-hovedøen kan der f.eks i Takayama og Matsumoto kan der falde meget sne. Hokkaido i nord er et af de bedste skisportssteder om vinteren med meget fin puddersne. Byen Sapporo afholder en berømt sneskulpturfestival.

Der er ikke så mange festivaler i Japan i årets koldeste måneder.



Oversigt over vinterens helligdage og festivaler i Japan (udvalg)

December

Hagoita-marked – Sensoji-templet, Asakusa, Tokyo – 17.-19. december

Hagoita er en form for boldtræ der bruges til at spille hanetsuki, et traditionelt japansk spil der minder om badminton. Hanetsuki spilles omkring nytår. Hagoita-markedet ved Sensoji-templet sælger disse hagoita hvert år i december måned, men de er dog kun til dekorationsformål og betragtes som held og lykke-amuletter.

Læs Web Japans intro

Juleaften (Kurisumasuīvu) – 24. december

Japan fejrer af gode grunde ikke den kristne jul og den 24. december eller 25. december er derfor ikke helligdage. Men der pyntes meget op til jul i næsten hele november og december måned med juletræer og julebelysning mm. i stormagasiner, butikker, stationer mm. Det er lidt en tradition for mange japanske familier at man den 24. spiser Kentucky fried chicken til aftensmad.

Januar

Nytår (o-shogatsu) – 31. december til 3. januar

En af de vigtigste ferieuger i Japan. 31. december (omisoka) er ikke en helligdag, men det  er den 1. januar (shogatsu). Mange butikker mm. holder dog lukket frem til 3. januar. Læs mere i Hanafubuki.dk’s artikel om det japanske nytår.

Daruma marked – Darumadera-templet, Takasaki – 6.-7. januar

Daruma-dukker i alskens størrelser og farver sælges på dette populære marked ved Darumadera-templet der hvert år tiltrækker mange mennesker.

Læs Web Japans intro

Dezome shiki-parade, Tokyo – 6. januar

Dezome-shiki er en parade med brandmænd arrangeret af Tokyos brandvæsen. Brandbiler og helikoptere deltager også og undervejs er der store brandøvelser og redningsaktioner mm. Der er flere af denne type parader rundt om i Japan, men den i Tokyo er den største. Hovedattraktionen i paraden er de mange stunts brandmændene laver med bambusstiger højt oppe i luften

Paraden i Tokyo har sine rødder i Edo-perioden. Tokyo (Edo) var dengang plaget af mange ildebrande, da træhusene stod meget tæt. 1657 var året for den store Meireki brand som ødelagde over halvdelen af byen. Efterfølgende besluttede man at oprette Jobikeishi-brandvæsenet, det første af sin slags i Japan. Hvert år omkring nytår forlod brandmændene de fire brandstationer i byen for at bevæge sig hen til Ueno Tōshōgū-helligdommen for at bede til at det nye år blev uden ildebrande. Denne procession udviklede sig efterhånden til det der nu kendes som Dezome-shiki-paraden.

Kagami biraki-ceremoni – 11. januar

Som en afslutning på det japanske nytår afholdes der her på denne dato en ceremoni hvor kagami mochi (riskagedekoration) som har stået fremme på familiealteret tages ned og slås i mindre stykker. Herefter bliver riskagestykkerne spist i en suppe eller dessert. Nogen steder i landet kan ceremonien også afholdes den 4. januar eller den 15. januar. At spise riskagen er en symbolsk handling der inddirekte er en bøn om sundhed og held for det nye år.

Læs Web Japans intro

Myndighedsdag (seijin no hi) (2. mandag i januar)

I Japan er man først myndig, når man fylder 20. Alle unge som fylder 20 år i perioden mellem den 2. april forrige år og 1. april i indeværende år fejres på denne nationale helligdag som altid er den 2. mandag i januar. Det har været en national helligdag siden 1948.

Det er en stor festdag for de unge og deres familier der først fejres med en officiel ceremoni (seijin-shiki ceremoni) på det lokale rådhus med taler etc. Efterfølgende besøges den lokale helligdom for at bede om held og lykke i voksenlivet. Og så er det tid til at feste sammen med venner og familie.

Der gøres meget ud af påklædningen på denne dag. Mændene er enten iført en traditionel mon tsuki hakama eller vestligt jakkesæt. Kvinderne er som regel iført en furisode, en langærmet kimono der signalerer at de er ugifte. Håret er sat kunstfærdigt op med kanzashi-hårpynt og de fleste har også en hvid pelskant om skuldrene.

Den japanske regering har iø. vedtaget at fra april 2022 sænkes myndighedsalderen fra 20 til 18. Som 18-årig vil man kunne blive gift, underskrive kontrakter, søge om et kreditkort og optage lån uden en voksens godkendelse. Der ændres ikke ved at man først som 20-årig må ryge, drikke alkohol og spille. Tilbage i 2015 blev valgloven ændret så man som 18-årig kunne stemme.

Februar

Bønnekastningsfestival (setsubun) – 3. februar

Ifølge den kinesiske kalender begynder foråret den 4. februar (Risshun). Det er en tradition at man dagen inden den 3. februar fejrer forårets komme. Det gør man ved at et medlem af familien klæder sig ud som en djævel, mens resten af familien kaster tørrede sojabønner mod ham/hende og råber “Fuku wa uchi, oni wa soto” (“Lykken indenfor, djævlen udenfor”). Dette skal holde onde ånder væk i det kommende år. Man kan også kastede sojabønnerne foran hoveddøren.

Mameki som traditionen kaldes praktiseres ikke kun i hjemmet men også i templer og helligdomme. Her kan der blive kastet lykkebønner (fukumame) eller lykkeriskager (fukumochi) udover de besøgende. Griber man bønnerne eller kagerne og spiser dem siges det at bringe held og lykke.

På denne dag er der også tradition for at man spiser det antal sojabønner der svarer til ens alder for undgå sygdom i det kommende år.

Det er også blevet almindeligt i de senere år at spise ehomaki eller ebomaki der er en variant af en futomaki-sushirulle på denne dag for at ønske om et godt helbred og rigdom. Traditionen startede i Kansai-regionen men har spredt sig til resten af landen. Fyldet i rullen er æg, ål, shiitake-svampe og kanpyo.

Nogen steder kan man også se at der er hængt en dørdekoration (hiiragi iwashi) op på hoveddøren der består af et grillet sardinhoved sat fast på en gren fra djævletræet (minder lidt om kristtorn). Den kraftige lugt fra sardinhovedet og djævletræet skulle gerne holde de onde ånder væk.

Læs Japan Guides intro

Sapporo snefestival, Sapporo – starten af februar

En populær snefestival der siden 1950 har været afholdt i Sapporo på Hokkaido hvert år i starten af februar. Festivalen er især kendt for sine flotte og fantasifulde store isskulpturer.

Læs Japan Guides intro

National Grundlæggelsesdag (kenkoku kinen no hi) – 11. februar

I følge Japans ældste skrifter blev den første kejser over Japan kronet på denne dag i år 660 f.Kr.

Valentins Dag (Barentaindē) – 14. februar

I Japan er der tradition for at kvinderne giver mændene chokolade d. 14. februar. På White Day i marts er det omvendte tilfældet. Valentins dag er ikke en helligdag.

Læs Japan Guides intro

Saidaiji Hadaka Matsuri – Saidaiji Kannonin-templet, Okayama – 3. lørdag i februar

En berømt “nøgen” festival hvor flere tusinde mænd deltager iført kun et lændeklæde. Ved templet kaster en præst to små træstave udover de mange mænd der er forsamlet. Herefter gælder det så om at få fat i en stavene og komme væk fra templet med den. Lykkedes det, bringer det held og lykke for det nye år.

Kejserens fødselsdag (Tenno tanjobi) – 23. februar

Den regerende kejsers fødselsdag er altid en helligdag i Japan. Når en ny kejser kommer til, skifter helligdagen til den nye kejsers fødselsdato.


Links til videre læsning

Udenlandske sider