27. februar 2019

Kiku (菊) er det japanske ord for chrysanthemum og er et symbol for efterårets komme men er også et symbol på foryngelse, styrke og lang levetid. Den er også Japans nationalblomst. I Japan findes der over 100 forskellige chrysanthemum i et utal af farver og med hver deres betydning. F.eks. symboliserer hvide chrysanthemum sorg, mens røde symboliserer kærlighed. Kiku er også et meget populært motiv på tekstiler især til kimonoer og forskellige brugsgenstande f.eks. kokeshi dukker.

Den berømte haiku-digter Basho har skrevet talrige digte om kiku – desværre ingen oversatte til dansk:

chrysanthemum’s scent in the garden a worn-out sandal just the sole
drinking morning tea the monk is peaceful the chrysanthemum blooms
while growing thin without a reason the chrysanthemum bud

kokka tekstil
Moderne Kokka tekstil med bla. kiku som motiv. Kan købes hos bettyp.dk

Kiku blev oprindelig importeret fra Kina som medicin i Nara perioden (710-793) og i Heian perioden (794-1191) begyndte kejserfamilien at tilbede chrysanthemum fordi de troede at den havde evnen til at forlænge folks liv. Senere i Kamakura perioden (1192-1333) blev chrysanthemum selve symbolet på kejserfamilien, men det var først i 1869 at kiku med 16 blomsterblade blev det officielle symbol på den japanske kejserfamilie. Chrysanthemum Tronen er også det officielle navn på kejserens trone.

Kejserlige segl
Det kejserlige segl med kiku-motiv

I Edo-perioden (1603-1867) begyndte man for alvor at dyrke chrysanthemum, flere arter blev fremelsket og kiku blev også en populær stueplante. Deres store betydning fik nogle gartnere i det daværende Edo (nuværende Tokyo) til at lave dukker ud af chrysanthemum kaldet “Kiku Ningyo” med ansigter af forskellige berømte personer gennem tiden og så vise dem frem for folk. Denne type udstilling finder stadig sted om efteråret i store parker rundt om i Japan. Shinjuku Gyoen parken i Tokyo afholder en berømt chrysanthemum-udstilling de første par uger af november hvert år.

 

Nijo, Kyoto
Tagrygge med det kejserlige segl, Nijo-borgen, Kyoto
kiku
Kiku-udstilling, Shinjuku Gyoen parken Tokyo. Det er 1 plante med 1 stilk i jorden som er blevet dyrket igennem 1 år til at bære så mange blomster

kiku

kiku bonsai
Kiku som bonsai, udstilling i Hibiya parken, Tokyo

Links til videre læsning

Udenlandske sider

Shopping info

Danske sider

  • bettyp.dk forhandler af japanske tekstiler bla. med kiku som motiv