16. august 2022

Botan (牡丹) er det japanske navn for træpæon (Paeonia suffruticosa) men bruges også generelt om pæoner. Shakuyaku (芍薬) er det japanske ord for silkepæon (Paeonia lactiflora). Det er en blomst der for japanerne symboliserer ære, mod og rigdom. Pæonen har igennem tiden været et yndet motiv inden for den japanske kunst, især inden for træsnittet.

Pæonen stammer oprindeligt fra Kina hvor den har været dyrket i mere end 1500 år. I begyndelsen blev de dyrket på grund af røddernes medicinske egenskaber, men med tiden blev de mere og mere værdsat for deres skønhed. Især den vilde træpæon havde en høj status i Kina hvor den var kendt som blomsternes konge. Træpæonen er den dag i dag Kinas nationalblomst.

De første uden, der uden for Kinas grænser interesserede sig for pæoner var japanske munke som i 700-tallet begyndte at drive handel med kineserne. En af de varer, de handlede med, var netop træpæonen. Men medens man i Kina værdsatte store og fyldte blomster, foretrak japanerne de enkelte eller halvfyldte sorter. Takket være de japanske pæonavlere har vi i dag en gruppe silkepæoner, P. lactiflora, som vi kalder de japanske 1Widlund, Susanna: Aschehougs bog om pæoner. 2007. S. 35..

I Japan findes også varianter af træpæon som blomstrer om efteråret og om vinteren/meget tidligt forår. Disse kaldes kan botan (寒牡丹) og fuyu botan (冬牡丹).

Der er mange helligdomme rundt om i Japan der har fine pæonhaver som blomstrer både om foråret i april/maj og om vinteren. Ueno Tōshōgū-helligdommen i Tokyo afholder f.eks. en pæonfestival hvert år slut april og ind i maj. I samme periode kan man også købe særlige omamori med pæon som motiv. Yuushien-haven på Daikonshima-øen nær Matsue er også meget berømt for sin samling af pæoner.

Nedenfor under Sightseeing info er der en liste over de steder med de meste berømte pæonhaver i Japan.

Pæoner og sommerfugl af Hokusai, 1830'erne
Pæoner og sommerfugl af Hokusai, træsnit 1830’erne

Links til videre læsning

Udenlandske sider

Wikipedias artikel
Peonys in Japanese art fra Tree peony


Sightseeing info

Tokyo

Ueno Tōshōgū-helligdommen

110-0007 Tōkyō-to, Taitō-ku, Uenokōen, 9−88

Kort

Kamakura

Tsurugaoka Hachiman-helligdommen
2 Chome-1-31 Yukinoshita, Kamakura, Kanagawa ken 248-8588
Hjemmeside

Kort

Læs Japan Guides intro

Sukugawa

Sokugawa botan-en haven
962-0815 Fukushima-ken, Sukagawa-shi, Botanen, 68
Hjemmeside (på japansk)

Kort

Sakurai 

Hase-dera templet
731-1 Hatsuse Sakurai, Nara
Hjemmeside

Kort

Katsuragi 

Taima-dera templet
1263 Taima, Katsuragi-shi, Nara-ken 639-0276
Hjemmeside

Kort

Matsue – Daikonshima-øen

Yuushien-haven
690-1404 Shimane-ken, Matsue-shi, 1260-2
Hjemmeside

Kort

Læs Japan Guides intro