27. december 2021

Fuji (藤) betyder blåregn på japansk. Der findes to typer af blåregn: den japanske “wisteria floribunda” og den kinesiske “wisteria sinensis”  Det er meget let at kende forskel på dem. Den japanske blåregn slynger sig mod uret, mens den kinesiske blåregn slynger sig med uret. I Danmark er blåregn en haveplante som man planter op af en mur eller lign. I Japan gror blåregn vildt og kan især i bjergområderne ses vokse op af træer.

Som mange andre blomster i Japan er fuji også et populært motiv i japansk kunst og kunsthåndværk f.eks. som motiv på kimonoer. Maikoerne i Kyoto bruger i maj måned også fuji-motiv i deres kanzashi-hårpynt mm. Blåregn bliver også brugt som motiv i mange emblemer (mon). Blomsternes duft, farve og form har altid været værdsat af japanerne og blåregn er en de første blomster der overhoved nævnes i japansk litteratur.

I en kabuki-dans om ulykkelig kærlighed kaldet Fuji Musume (Fuji jomfruen) fra 1826 spiller blåregnen også en vigtig rolle. Danseren bærer en meget farvestrålende kimono med fuji-motiv og holder også under dele af dansen en fuji-blomstergren. Fuji jomfruen der holder en blomstergren er et yndet motiv i japanske malerier.

Eks. på Fuji Musume dans del 1 og del 2

Fuji symboliserer begyndelse og forår og er i buddhismen et symbol på ydmyghed og refleksion og også ærbødighed. Blomsterne hænger med hovedet nedad og symboliserer derfor også en grad af underkastelse. Den lilla farve er især knyttet til Amida Budda der siges at stige ned på en lilla sky for at vise sine følgere vejen til det vestlige paradis.

Der findes flere steder i Japan der er berømmet for deres blåregn. I Tokyo eks. afholdes der hvert år i slutningen af april og starten af maj en festival i Kameido Tenjin helligdommen som fejrer blomstringen af deres mange blåregn. Et andet berømmet sted er på den sydlige Kyushu ø hvor Kawachi fuji-en haven hvert trækker mange besøgende med sine mange forskelligfarvede blåregn. Der er sågar en tunnel med blåregn. Et tredje sted er Ashikaga blomsterpark (あしかがフラワーパーク) i Ashikaga som har Japans ældste (fra 1870) og største fuji (ca. 1900 m2). Byodoin-templet i Uji har også en gammel blåregn. Se flere forslag under Sightseeing info.


Link til videre læsning

Danske sider

Hanafubuki.dk: Hus og have

Udenlandske sider

Sightseeing info
Tokyo

Kameido Tenjin helligdommen
36-0071 Tōkyō-to, Kōtō-ku, Kameido, 3−6−1
Hjemmeside (på japansk).

Kort

Hvert år i slutningen af april og starten af maj afholder helligdommen en fuji-festival for at fejre blomstringen af deres mange blåregn.
Læs Gaijinpots intro

Transport: 15 min´s. gågang fra JR Kameido station (Sobu linien) eller metrostationen Kinshicho station på Hanzomon linien.

Ashikaga

Ashikaga blomsterpark
Hjemmeside

Kort

Mere end 350 blåregn blomstrer her. Parken har Japans ældste (fra 1870) og største fuji (ca. 1900 m2).

Transport: Nemt at komme dertil fra Tokyo. Tag toget til JR Tomita station. Herfra er der ca. 15 min.’s gågang.

Yokushuka

Yokushuka Shobuen-haven
238-0033 Kanagawa Præfektur, Yokosuka, Abekura, 18−1
Hjemmeside (på japansk)

Kort

Haven er berømt for sine iris (mere end 1400000 stk), men har også omkring 250 blåregn.

Transport: Tag JR Yokosuka Linien til Kinugasa station, skift til en Keihin hurtigbus tilShobu-en stoppestedet. Herfra 2 min. gågang.

Konan

Mandara-ji templet
483-8336 Aichi-ken, Kōnan-shi, Maehibochō Teramachi, 202

Kort

Omkring 60 blåregn blomstrer her fra slutningen af april og nogle uger frem.
Læs mere om templet på Aichi-præfekturets hjemmeside

Transport: Tag toget fra Meitetsu Nagoya station til Konan station (omkring 25 min.) og tag bybus til Mandara-ji stoppestedet.

Tsushima

Tennogawa Parken
496-0856 Aichi Præfektur, Tsushima, Rurikojicho, 1

Kort

Berømt for et 275 m langt espalier med blåregn der hænger ned over en kanal. Mere end 100 blåregn blomstrer.
Læs mere om parken på Aichi-præfekturets hjemmeside

Transport: Tag toget fra Meitetsu Nagoya station til Tsushima station (omkring 25 min.). Herfra er der 15 min’s gågang til parken.

Hidakagawa

Miyama no Sato Shinrinkoen-parken
02 Ubuyugawa Hidakagawa-cho, Hidaka-gun, Wakayama

Kort

Parken har Japans længste espalier med blåregn (1646 m langt) og holder en festival når de blomstrer fra slutningen af april og nogle uger frem.

Transport: tag toget til JR Gobo station og skift til Gobo Nankai bussen mod  Sougawa eller Hukui. Hop af på stoppestedet Tairabashi (lidt mere end 1 time) ten minutes)

Nara

Kasuga Taisha helligdommen

630-8212 Nara-ken, Nara-shi, Kasuganochō, 160

Hjemmeside

Kort

Blåregn er symbolet for Fujiwara-slægten som er begravet her så der er mange blåregn (omkring 200) og symboler på blåregn. 20 forskellige arter blomstrer her

Uji

Byodoin-templet
611-0021 Kyōto-fu, Uji-shi, Uji, Renge−116

Kort

Lige foran templet står en stor gammel blåregn. Menes at være mere end 250 år gammel
Læs mere om templet her

Asago

Shirai Omachi Fuji Koen parken

1008, Wadayama-cho Shirai, Asago-shi, Hyogo

Kort

Parken er kun åben når blåregnen blomstrer i maj. Der er et 500 meter langt espalier med blåregn der også får sat spot på om aftenen. Nogle af blomsterrankerne kan blive 2 m lange

Brochure om parken (PDF)

Tanba

Byakugo-ji templet

669-4334 Hyōgo-ken, Tanba-shi, Ichijimachō Byakugōji, 709

Hjemmeside (på japansk)

Kort

En særlig variant af lilla blåregn kaldet Kyushaku Fuji med lange blomsterranker blomstrer her fra slut april og nogle uger frem.

Kitakyushu

Kawichi Fujien-haven
805-0045 Fukuoka-ken, Kitakyūshū-shi, Yahatahigashi-ku, Kawachi, 2-2
Hjemmeside (på japansk)

Kort

Meget stor flot have med blåregn inkl. en tunnel med blåregn. Haven tiltrækker mange mange besøgende hvert år.
Læs Japan Guides intro til hvordan man kommer dertil, køber billetter mm.