3. september 2022
Hvad er kiku?

Kiku (菊) er det japanske ord for chrysanthemum og er et symbol for efterårets komme men er også et symbol på foryngelse, styrke og lang levetid. Den er også Japans nationalblomst. I Japan findes der over 100 forskellige chrysanthemum i et utal af farver og med hver deres betydning. F.eks. symboliserer hvide chrysanthemum sorg, mens røde symboliserer kærlighed. Kiku er også et meget populært motiv på tekstiler især til kimonoer og forskellige brugsgenstande f.eks. kokeshi dukker.

Den berømte haiku-digter Basho har skrevet talrige digte om kiku – desværre ingen oversatte til dansk:

chrysanthemum’s scent in the garden a worn-out sandal just the sole
drinking morning tea the monk is peaceful the chrysanthemum blooms
while growing thin without a reason the chrysanthemum bud

Chrysanthemum blev oprindelig importeret fra Kina som medicin i Nara-perioden (710-793) og i Heian-perioden (794-1191) begyndte kejserfamilien at tilbede chrysanthemum fordi de troede at den havde evnen til at forlænge folks liv. Senere i Kamakura-perioden (1192-1333) blev chrysanthemum selve symbolet på kejserfamilien, men det var først i 1869 at kiku med 16 blomsterblade blev det officielle symbol på den japanske kejserfamilie. Chrysanthemum Tronen er også det officielle navn på kejserens trone.

I Edo-perioden (1603-1867) begyndte man for alvor at dyrke chrysanthemum, flere arter blev fremelsket og kiku blev også en populær stueplante. Deres store betydning fik nogle gartnere i det daværende Edo (nuværende Tokyo) til at lave dukker ud af chrysanthemum kaldet “Kiku Ningyo” med ansigter af forskellige berømte personer gennem tiden og så vise dem frem for folk. Denne type udstilling finder stadig sted om efteråret i store parker rundt om i Japan. Shinjuku Gyoen-parken i Tokyo afholder en berømt chrysanthemum-udstilling de første par uger af november hvert år.Kiku som motiv


Links til videre læsning

Udenlandske sider

Kusuyama – artikel om kiku’s symbolik
Wikipedias artikel om Chrysanthemum tronen