16. august 2022
Intro

Futon (布団) er en japansk madras der bruges som soveunderlag som regel placeret i et traditionelt japansk rum der er dækket af tatami-måtter som giver et blødere underlag end normale støbte gulve eller trægulve. I Japan lægges en futon direkte på gulvet, hvorimod man her i Vesten normalt foretrækker at anbringe en futon-madras i en eller anden form for stel af træ eller metal løftet et stykke over gulvet.

At sove på en futon er en af fornøjelserne ved at sove i en traditionel japansk kro kaldet ryokan. Her er det standarden, hvorimod de fleste japanske hoteller tilbyder vestlige senge. Nogle hoteller tilbyder dog begge dele. Japanske futon’er er lette og dunagtige så de er nemme at folde sammen og lægges altid på plads i et indbygget skab, kaldet oshiree, i dagtimerne. Futon nederst og sengetøj og puder øverst. En futon ligger ikke fremme fast.

Pga. af den særlige opbygning opsuger en futon mere fugt end normale madrasser. Det er derfor vigtigt at lufte dem udenfor en gang i mellem helst i solskinsvejr. Har man ikke mulighed for at lufte dem udenfor, findes der i hvert fald i Japan særlige støvsugerapparater (布団乾燥機 futonkansōki) der kan hjælpe med at holde ens futon tør og luftig.


Opbygning

I Japan kan ordet futon både bruges om selve madrassen, men også sengetøjet der bruges til. En futon består normalt af:

Shikibuton (敷き布団 ) selve futon-madrassen man ligger ligger på. Fyldet laves i forskellige materialer (uld, bomuld eller syntetiske fibre). Shikibuton er dækket af et hvidt lagen (shikifu).

Kakebuton (掛け布団) en form for dyne eller quiltet tæppe. Den er som regel lagt i en hvid lagenpose der er åben foroven af hensyn til ventilation.

Makura En mindre pude ofte fyldt med bønner eller lignende eller skum, men dunpuder eller en kombination af dun og bønner (en side med dun, en side med bønner) er også almindelig.


Links til videre læsning

Udenlandske sider

Wikipedias artikel
A deep and comfortable slumber om futon, tatami mm. i japanske ryokan’s – fra Japan Ryokan Association. Tjek også deres hjemmeside for nærmere info om hvor man kan overnatte på en ryokan i Japan.
Billeder og illustrationer af hvordan en futon er opbygget fra et futon-udlejningsfirma i Nagoya (på engelsk)
What is futon? fin intro med forslag til hvordan man rengører og vedligeholder en futon mm. fra Futon Tokyo ; Glossary – ordbog over futon-relaterede udtryk


Shopping info

Tokyo

Nishikawa

Firma der har produceret futon og div. sengetilbehør siden 1566. Det har butikker både i Kyoto og Tokyo. Tjek hjemmeside for mere info.

Hjemmeside