1. august 2023
Intro

En ranma (欄間) er det japanske ord for en et gitterværk i træ der især er monteret som den øverste del af en væg tættest på loftet eller i en rumadskiller i form af skydedøre i et traditionelt japansk rum med tatami-måtter (washitsu).

Man kender til ranma helt tilbage til Heian-perioden (794-1185). Dets funktion har altid være flerleddet: dels at sørge for at dagslyset kommer ind udefra men også imellem tilstødende værelser selv dørene er lukkede; dels som en naturlig form for ventilation og dels som et dekorativt element i indretningen. Igennem tiden har man udskåret ranma i forskellige stilarter og typer. Træet er som regel enten hinoki (japansk cypres Chamaecyparis obtusa) eller sugi (japanske cedertræ, Cryptomeria japonica).


Typer

Osaranma (筬欄間) ranma med tætte lodrette tremmer og nogle få vandrette tremmer.

Take-no-fushi ranma (竹の節欄間) fritliggende ranma der minder lidt om en balustrade med vandrette tremmer foroven og forneden og i mellem disse er der dobbelte smalle tremmer lagt diagonalt. Tremmerne er skåret så de minder om de enkelte led på en bambus.

Itaranma (板欄間) ranma i form af en brædde der er udskåret. Designet kan være geometrisk, figurativt etc.

Shōji ranma (障子欄間) en ranma der fungerer som skydevindue der kan åbnes og lukke. Ofte beklædt med washi-papir.

Yumiranma (弓欄間) ranma hvor tremmerne er i bølgeform.

Koushi ranma (格子欄間) den mest enkle ranma med med lodrette tremmer, minder om osaranma.

Chōkoku ranma (彫刻欄間) ranma som er meget kunstfærdigt udskåret med tredimensionelle figurer.Links til videre læsning

Udenlandske sider

Ranma intro fra JAANUS


Shopping info

Man kan være heldig at finde  gamle løse ranma på loppemarkeder og lign. i Japan. Men ranma betragtes ofte som en antikvitet og kan være kostbare at købe.

Der findes også firmaer der producerer nye ranma eks. Tanihata der er nævnt her.

Toyama

Tanihata

Hjemmeside

Firma der siden 1959 bla. har produceret ranma. Showroom i Tokyo, Toyama og Osaka. Tjek deres hjemmeside der er på engelsk – mange fine billeder.