27. august 2022

I et traditionelt japansk hjem vil der altid i det traditionelle japanske rum (washitsu) med tatami-måtter være en tokonoma (床の間 ) eller bare toko en indbygget alkove eller niche. I størrelse er tokonomaen ca 1½ gang størrelsen af en tatami-måtte og er altid et trin højere end resten af rummet.

Funktionen med tokonoma er at udstille kakemono dvs. billedruller med kalligrafi f.eks. et digt eller et billedmotiv og en blomsterdekoration i form af ikebana. Okimono dvs. en eller anden form for dekorativ genstand kan også blive udstillet der. Udsmykningen bliver udskiftet med mellemrum afhængig af årstidernes skiften og hvem der er gæst. Når man har gæster, bliver den vigtigste altid placeret med ryggen til tokonomaen.

Tokonoma betragtes som det mest betydningsfulde sted i et japansk rum, det er et helligt sted (med stærke rødder i japansk buddhisme) og derfor er det strengt forbudt at træde op på tokonomaen eller sidde på den undtagen selvfølgelig når udstillingen skal skiftes og her følges en række etikette-regler. Tokonoma er også en vigtig del af et tehus i forbindelse med den japanske teceremoni og ses også i templer mm.


Links til videre læsning

Udenlandske sider

Garr Reynolds blogartikel om indretning af tokonoma
Tokonnoma – artikel fra JAANUS (Japanese Architecture and Art Net Users System)


Bøger
Locher, Mira: Japanese architecture : an exploration of elements & forms. Tuttle, 2010. 223 sider. Flere afsnit heri om tokononama