30. januar 2022

Amigurumi (あみぐるみ) er små japanske hæklede eller strikkede figurer. Amigurumi kommer af ordene ami strikket eller hæklet og nuigurumi der betyder udstoppet dukke.

Amigurumi er som regel dyr, men kan også være grøntsager, madvarer etc. Kun fantasien sætter grænser. Man har i mange årtier hæklet amigurumier i Japan, men det er først inden for de sidste 10-20 at det er blevet den helt store dille også i resten af verden. Her i Danmark har amigurumi-feberen også ramt og der er udkommet flere bøger på dansk med opskrifter. Se under bøger. Der er også mange danske blogs med amigurumi.

Udgangspunktet for alle amigurumi-figurer er at de skal være nuttede eller kawaii på japansk. De består derfor ofte af et overdimensioneret hoved med en lille krop. De er ikke oprindeligt tænkt som legetøj, men mere som en nipsgenstand man stiller frem.

amigurumi
Cop. Tiny Hole

Teknikken bag amigurumi er meget nem, det er ikke svært at lære i og med at man hækler figurerne ud i et dvs. uden sammensyninger. Man putter indholdet – vat eller lignende – ind i figuren undervejs i hæklingen/strikningen. Det mest anvendte garn er bomuld eller acrylgarn. Dertil kommer knapper eller andet til øjne etc. Piberensere kan bruges til arme og ben så de kan bøjes.


Links til videre læsning

Danske sider

Udenlandske sider

Bøger
  • Bengtsson, Mia: Vi hækler flere amigurumier : søde, små glædesbebudere. – 1. udgave. – [Kbh.] : Alvilda, 2013. – 44 sider : ill.
  • Bengtsson, Mia: Vi hækler sjove amigurumier : lette at lave, svære at lægge fra sig. – 1. udgave. – [Kbh.] : Alvilda, 2011. – 46 sider : ill.
  • Hansen, Maja: Flere hæklede dyr. – [Risskov] : Klematis, 2011. – 48 sider : ill.
  • Hansen, Maja: Hæklede dyr. – [Risskov] : Klematis, 2010. – 48 sider : ill.
  • Obaachan, Annie: Amigurumi : hækl 15 sjove dyr med den japanske teknik amigurumi – og lær hvordan du selv kan designe mange flere. – Aarhus : Turbine, 2009. – 128 sider : ill.
  • m.fl.

Søg videre i bibliotek.dk – for at se hvad folkebibliotekerne har af bøger om emnet.