12. april 2021

Hanafuda (花札) er et japansk kortspil og betyder egentlig blomsterkort. Det er en kombination af traditionelle japanske spil og vestligt inspirerede spillekort.

Der findes ikke en bestemt spillemåde, men kortene bruges til forskellige spilvarianter (eks. koi koi) der til sammen går under betegnelsen hanafuda. Spillet minder lidt om billedlotteri hvor man skal matche billeder for at få flest point. Spillet spilles som regel af 3 personer men dette kan variere. Et spil kort består af 48 spillekort inddelt i 12 forskellige serier der svarer til antal måneder. De 4 kort for hver måned har et fælles naturmotiv f.eks. kirsebærblomst i marts eller blade fra japansk løn i oktober.

Som spiltype har hanafuda eksisteret i århundreder, men det var først i slutningen af 1800-tallet at det for alvor blev populært. I 1889 grundlagde Fusajiro Yamauchi firmaet Nintendo med det formål at producere og sælge disse spillekort (oprindelig malet på morbærbark).

hanafuda
Hanafuda spillekort fra Kyoto

I næsten 100 år var produktionen af hanafuda kort hovedindkomsten for Nintendo. Den dag i dag producerer Nintendo stadig spillekort selvom deres fokus jo nu er på spil og spilkonsoller.


Links til videre læsning

Udenlandske sider

Shopping info
Tokyo

Okuno Karuta
2-26 Kanda Jimbocho, Chiyoda-ku, 101-0051
Hjemmeside

Kort

Stor specialbutik med et enormt udvalg af hanafuda. Sælger også forskellige bogstavspil mm. til japanske børn der skal lære lydalfabeterne hiragana og katakana og starte på billedtegnene kanji. Disse spil vil også være en fin gave til udlændinge der er i gang med at lære japansk.

okuno karuta