23. december 2021

Karuta (かるた) er en fælles betegnelse for forskellige japanske kortspil. Kortspil kom til Japan med portugisiske handelsmænd i starten af det 16. århundrede. Udgangspunkt for karuta-kortspil er hurtigt at finde det rigtige kort blandt mange kort i et sæt der er spredt ud og få fat i det før de andre spillere. Der findes mange typer af karuta-kortspil, de mest almindelige er:

  • Uta garuta (歌ガルタ) digtkort. I uta garuta anvendes to sæt kort med hver 100 kort. På det første sæt kort (kaldet yomifuda dvs. læsekort) er hele teksten fra 100 forskellige waka-digte trykt. På det andet sæt kort (kaldet torifuda dvs. gribekort) er de sidste to vers af hvert digt fra det første sæt kort trykt. En person, udpeget som oplæser, læser de første tre vers op fra et yomifuda-kort. Det gælder derefter om for spillerne at huske de sidste to vers fra digtet og finde det matchende torifuda-kort der er spredt ud foran dem. Digtene er som regel taget fra Ogura Hyakuni Isshu-samlingen. En samling med 100 digte af 100 digtere som Fujiwara Sadaiye (en digter fra det 13. århundrede) samlede sammen. Den variant af uta garuta kortspil bliver traditionelt spillet på nytårsdag i Japan.
utagaruta
To utagaruta kort: de to sidste linier på venstre kort og hele digtet og et billede af digteren på højre kort. Cop. Ceridwen – Own work, CC BY-SA 2.0 fr, Link
  • Iroha garuta (いろはがるた) eller ABC-kort. Iroha garuta består af to sæt kort med hver 48 kort. Det første sæt kort har trykt 48 forskellige ordsprog eller talemåder. Hver kort starter med et nyt bogstav fra alfabetet. Det andet sæt kort har billeder trykt der afspejler ordsprogene. Billedkortene bliver spredt ud og en person udpeget som oplæser læser ordsprogene op, mens spillerne prøver at finde det matchende billedkort.
  • Hanafuda blomsterkort

Links til videre læsning

Udenlandske sider

Sightseeing info

Omuta

Miike Karuta museum
836-0861 2-2-3 Takarazaka-machi, Omuta-shi
Hjemmeside (på japansk)

Kort

Japans eneste museum for alle typer af karuta-kortspil.