15. august 2022

Koma (独楽) er det japanske ord for en snurretop, et traditionelt stykke trælegetøj.

Koma har mange forskellige navne og udformninger afhængigt af hvor det kommer fra i Japan. I Aomori præfekturet kaldes de sugurigoma, i Tokyo edogoma, i Kyoto kyōgoma, i Nagasaki præfekturet sasebogoma, og i Fukoka præfekturet hakatagoma.

Koma kan spindes med hånden eller med et stykke snor. Der findes mange typer f.eks. med lyde eller nogen der kan snurre ekstra hurtigt. De kan være hele små kunstværker med fint malede detaljer og mønstre.

Koma har været kendt i Japan i århundreder og kom oprindelig fra Kina. I Edo-perioden blev der opfundet et spil med snurretop. Ved at bruge en snor prøvede spillerne at snurre små snurretoppe i træ eller metal (kaldet beigoma) inden i en ring gerne en spand med en håndklæde og ideen var så at prøve at slå modstanderens snurretop ud af takt. Den type spil findes også nu i Japan.

koma snurretop
Koma snurretop

Sightseeing info

Nagoya

Japan Spinning Top Museum
4 Chome-7-2 Nakanojimatōri, Minato-ku, Nagoya-shi, Aichi-ken 455-0047
Hjemmeside (på japansk)

Kort

Museet har over 20000 forskellige eksemplarer af koma. Museumsbutikken sælger forskellige koma-typer.


Shopping info

Tokyo

Bingoya Craft Shop
10-6 Wakamatsu-cho Shinjuku,162-0056
Hjemmeside

Kort

Butik i 5 etager der sælger alskens kunsthåndværk og legetøj fra hele Japan.

Kurashiki

Nihon Kyodo Gangu-Kan (Legetøjsmuseum) 
1 Chome-4-16 Chuo, Kurashiki, Okayama Præfekturet, 710-0046
Hjemmeside

Kort

Museum der udstiller traditionel ældre legetøj fra alle Japans 47 præfekturer. Alt er klemt sammen i 3-4 små rum i et gammelt pakhus og loftet tages også i brug for at få plads til at udstille det hele. Kontrolleret kaos hersker. Et af rummene fokuserer på forskellige udgaver af daruma-dukken. I tilknytning til museet er der en legetøjsbutik hvor der er mulighed for at få en god souvenir (eks. kamifusen- balloner) og koma-snurretoppe med hjem.