11. maj 2020

Sugidama (杉玉) er runde kugler lavet af friske nåle fra Japansk Kryptomeria (Cryptomeria japonica) eller på japansk sugi. Sugi er et stort, stedsegrønt nåletræ med en slank og kegleagtig form. Veddet bliver brugt meget i Japan til bygningstømmer og til møbler. Sugi bliver også kaldt japansk cedertræ.

En sugidama-kugle er fra Edo-perioden og frem blevet brugt som et symbol på et sakebryggeri. Den dag i dag kan man stadig i f.eks. Takayama se en kugle hænge over indgangen til de mere traditionelle sakebryggerier. De bliver også brugt som reklame foran sakebutikker eller barer. Kuglerne kan være mere end 50 cm i diameter. Udover at være et symbol for et sakebryggeri har de også tidligere haft en praktisk funktion. Når en ny portion af sake var færdigbrygget blev en kugle af friske grønne suginåle hængt op foran bryggeriet.

sugidama takayama
Sugidama, Takayama

Efter nogle måneder blev nålene brune og signalerede dermed at saken havde lagret nok og var klar til at drikke.

Kuglerne bliver stadig den dag i dag produceret af nogle få udlærte håndværkere.

Billeder fra Takayama af forskellige typer sakebryggeri/butik

Takayama og Hida-regionen er berømt for deres sakebrygning. Her har man produceret sake i mere end 400 år. En gang var der i Takayama mere end 50 bryggerier, men nu er der kun 6 tilbage i det berømte område San-machi Suji – Hirata (平田), Harada (原田), Kawashiri (川尻), Niki (二木), Hirase (平瀬) og Tanabe (田邊).

sugidama takayama
Sugidama og saketønder
sugidama takayama
Sugidama
sugidama takayama
Sugidama og saketønder

Links til videre læsning

Udenlandske sider