4. januar 2020

Himono (干物 egl. tørrede ting) er det japansk ord for tørfisk.

Japan er omgivet af vand på alle sider så det er kun naturligt at man igennem tiden har fundet på forskellige måder at tilberede fisk. En måde at gøre det på er at fjerne indvoldene, lade fiskene ligge i saltvand et stykke tid, tørre dem i solen og derefter grille dem lige inden de skal spises. Fisk tilberedt på denne måde kaldes himono.

Maruboshi bruges om himono der har ligget i saltvand inden de blev tørret, mens mirinboshi har ligget i mirin inden de blev tørret.

himono

De mest populære fiskearter til at lave himono med er sardiner, makrel og blæksprutte (surume). Himono er rig på calcium, jern og kalium og har altid været en populær ret i det japansk køkken. Overnatter man på en traditionel kro – en såkaldt ryokan – kan grillet tørfisk være en del af morgenmaden.


Links til videre læsning

Udenlandske sider