4. januar 2020

Niboshi (煮干し) også kendt under navnet iriko er små sardiner som er blevet kogt og tørret. De bliver brugt en del i det japanske køkken som en dashi-ingrediens til at lave misosuppe og forskellige kogte retter.

Når man skal lave niboshi dashi, fjerner man først indvoldene og hovedet for at undgå at få en bitter smag i dashi’en. Derefter lader man dem trække i vand natten over. Fiskene kan enten være hele eller delt på langs. De koges efterfølgende og afgiver her masse af smag til vandet inden de sies fra.

Niboshi kan indgå som del af det vigtige osechi måltid i løbet af det japanske nytår. Tazukuri er stegte niboshi småfisk der vendes i en blanding af sojasauce, sukker, mirin og ristede hvide sesamfrø.

Niboshi er også en populær snack der serveres på barer mm. gerne i en blanding med mandelsplinter og små sprøde riskager.

niboshi
Tørrede niboshi fisk. Copyright: Chihaya+ Sakura from OSAKA, Japan – Niboshi (Japanese food), CC BY-SA 2.0, Link