14. august 2022

Sudachi (Citrus sudachi; すだち eller 酢橘) er en japansk citrusfrugt i slægt med yuzu-frugten. Den er ikke så stor (30-55 mm i diameter), gul og med mange kerner. I modsætning til yuzu bruges den som regel mens den stadig er umoden og grøn. Her minder den i udseende om en lime. Den er rig på kalk og C-vitamin.

Dens saft er kraftigt smagende, syrlig bitter og aromatisk og kan bruges til mange forskellige retter: som et ekstra pift til nabe-gryderetter, som tilbehør til grillet fisk eller matsutake-svampe. Den kan også drikkes som juice hvis den blandes op med sukker eller honning og vand eller til drinks.

Andre anvendelsesmuligheder er i ponzu-dressing, som dyppelse til udon-nudler og til marmelade. Blander man sudachi-skal, chilipeber og salt og derefter fermenterer det, får man sudachi koshō (すだち胡椒). En pasta/sauce der kan bruges som smagsgiver eller som tilbehør.

Næsten 98% af produktionen af sudachi foregår i Tokushima-præfekturet på Shikoku-øen. Høsten er kort: fra slutningen af august/begyndelsen af september frem til midten af oktober.

sudachi
Sudachi

Links til videre læsning

Danske sider

Artikel om citrusfrugter af Camilla Plum

Udenlandske sider

Wikipedias artikel
Artikel om sudachi-frugten – fra Kudamononavi. com meget grundig og udførlig desværre kun på japansk
Opskrifter med sudachi – fra Cookpad


Shopping info

Sudachi er ikke nær så kendt i Vesten som yuzu-frugten er blevet. Den kan være svær at skaffe. I Japan er det heller ikke en standardvare i ethvert supermarked, men skal findes i de større supermarkeder og eks. i food halls i stormagasiner.