4. februar 2019

Nori (海苔) er betegnelsen for en række spiselige tangplanter inden for slægten Porphyra. Heriblandt er de mest almindelige P. yezoensis og P. tenera. Tørrede, ristede nori-tangplader er en populær ingrediens i det japanske køkken til f.eks. sushiruller og onigiri risboller.

Nori i strimler eller finthakket er velegnet som garniture til supper, nudler og ris. Ajitsuke-nori er nori tilsmagt med f.eks. forskellige krydderier, sojasauce, sesamolie, sake, mirin, sukker mm.

En anden variant er aonori (tarmtang) et tørret tangprodukt lavet af algerne Monostroma og Enteromorpha. Aonori bliver brugt som et hverdagskrydderi og kendes især som drys ovenpå okonomiyaki-pandekager.

nori tangplader
Nori tangplader. Cop. Alice Wiegand, (Lyzzy) – Own work, CC BY-SA 3.0, Link

Links til videre læsning

Danske sider

Udenlandske sider

Shopping info

Nori kan herhjemme købes i velassorterede supermarkeder og de mange asiatiske supermarkeder. Japancentre i London har også et stort udvalg. I Japan kan nori-produkter både købes i supermarkeder og specialforretninger. Her følger et par forslag.

Tokyo

Yamamoto Noriten
1-6-3 Nihonbashi-Muromachi, Chuo-ku, Tokyo
Hjemmeside

Kort

Butik der siden 1849 har solgt forskellige nori-produkter. Regnes for opfinderen af ajitsuke-nori.

Kyoto

Shimamoto Nori Kanbutsu
195 Higashi Uoya-cho, Nishikikoji-dori Tominokoji-higashi-iru, Nakagyo-ku, Kyoto
Hjemmeside (på japansk)

Kort