Daikon (大根, Raphanus sativus var. acanthiformis) er faktisk en ræddike og ikke en radise, men kendes her i Danmark under navnet kinaradise. Det er en stor ræddike der kan blive op til 50 cm lang og tyk som en overarm. Den kan købes i mange supermarkeder herhjemme og kan dyrkes på friland i eftersommeren. Den er fuld af vitaminer og fibre og har en fin, frisk, let bitter smag. Bladene og stilken indeholder særlig mange C-vitaminer, kalk og jern.
Daikon er en meget almindelig grøntsag i det japanske køkken og lige så populær som gulerødder er her i Danmark. Der findes forskellige typer af afhængig af region og de bliver brugt på forskellig måde:
- Sakurajima-daikon bruges til gryderetter
- Moriguchi-daiko bruges til syltning sammen med sake-bærme til at lave kazu-zuke.
- Hōryō-daikon bruges til gryderetter
- Nerima-daikon bruges til pickles kaldet takuan
I revet form kaldes den daikon oroshi. Revet kinaradise blandet med sojasauce (ponzu sauce) bruges til grillet fisk, til bøffer og lign. og i salater. Spirerne kaldes kaiware bruges til sushi og forskellige salater.
Links til videre læsning
Danske sider
Udenlandske sider