20. juni 2020

Rāyu-chiliolie (ラー油 eller 辣油) er en japansk variant af kinesisk chiliolie. Den japanske variant bruges både i selve madlavningen (stegning, marinering etc.) og som tilbehør. Det er en klar sesamolie tilsat hakket chilipeberkorn der giver olien et rødligt skær. Andre ingredienser er sojasauce, solsikkeolie, tørret aloe, ingefær, guava blade, paprika, porreblade og gurkemeje.

I 2009 dukkede der en ny variant op af rāyu-chiliolien fra øen Ishigaki i Okinawa præfekturet kaldet taberu rāyu (食べるラー油 eller 辣油, egl. “rāyu-olie der kan spises”). Den er ikke så stærk som almindelig rāyu og er også lidt saltere og sødere i smagen. Den er usædvanlig velsmagende.

Chiliolien indeholder bl.a. brun sukker, pipachi (chilifrugten “piper retrofractum”), gurkemeje, hvidløg, hvide sesamfrø, en miso-pasta baseret på sorte bønner, en blanding af olivenolie og salatolie mm.

taberu rayu chiliolie

Taberu rāyu chiliolien produceres af et ægtepar en kinesisk mand kaldet Penguin el. Pengin (som er den japansk udtale af hans kinesiske navn (辺銀), og en japansk kvinde Ayumi. De mødtes første gang i Beijing hvor Ayumi var på forretningsrejse og Penguin var hendes tolk. De blev gift efter 2 år og bosatte sig i Tokyo. Efter Penguin’s firma gik konkurs flyttede de til Ishigaki øen. Her påbegyndte de produktionen af en chilieolie baseret på lokale råvarer. De driver nu en restaurant og butik hvor de sælger deres chiliolie. I 2012 kom der en film om parrets historie “Penguin Fufu no Tsukurikata” (ægteparret Penguins opskrift). Filmen blev en stor succes og chiliolien blev hurtigt meget berømt i hele Japan og er det stadig.


Links til videre læsning

Udenlandske sider

Shopping info

Forhandlerliste (på japansk)

Ishigaki

Penguin shokudo
Ishigaki, Okinawa præfektur Okawa 241 TEL: 0980-82-8777
Hjemmeside (på japansk)
Har man planer om at besøge Ishigaki og Penguins restaurant for at spise og købe chiliolie så skal man reservere på forhånd antal eksemplarer af man vil købe. Den masseproduceres ikke, alt er håndlavet og der kan være ventetid.

Tokyo

Isetan
3-14-1 Shinjuku, Shinjuku-ku
Hjemmeside

Kort

Okinawa Ginza Washita Shop
Chuo-ku, Ginza 1-3-9, Maruito Ginza Bygning, stuen og kælderen
Hjemmeside

Kort