14. maj 2018

Tsuyu er en fælles betegnelse for forskellige typer af fond eller dyppelse til nudler og tempura i det japanske køkken. Som udgangspunkt findes der to typer: mentsuyu og tentsuyu

Mentsuyu
Mentsuyu er en stærk, saltet fond som bruges til forskellige soba- og udonnuddelretter. Mentsuyu kan underdeles i to varianter:
kaketsuyu som bruges varm og hældes over kogte nudler til at lave nuddelsuppe
tsuketsuyu som faktisk betyder dyppesauce og som bruges som dyppelse til kolde nudler

Tentsuyu
Tentsuyu (てんつゆ/天汁) er en dyppesauce til tempura og er lavet af dashi, katsuobushi, kombu (tang), sojasauce, mirin og sukker der er kogt sammen. Tentsuyu serveres enten lun eller afkølet sammen med revet daikon (kinaraddise) og ingefær til tempura.

En nem opskrift på tentsuyu-dyppelse er:
125 g dashi
3 spsk lidt mørk kraftig sojasauce
3 spsk mirin
Alt koges op og serveres efterfølgende til tempura.


 Links til videre læsning
Shopping info

I Japan kan de forskellige tsuyu saucer købes i supermarkeder og stormagasinernes food halls.
Uden for Japan er Japan Centre i London et godt bud. De har et stort udvalg der kan købes via deres onlineshop (sender til Danmark)