16. marts 2017

Shiso (紫蘇) er kinesiske bladmynte på dansk (latinsk navn: Perilla frutescens var. crispa) og bruges som smagsafrunder til forskellige kogte retter og supper i japanske retter. Det er en populær krydderurt der har været kendt i Japan siden det 8. århundrede. Den findes i to typer:

Aojiso – grøn shiso også kaldet ōba (大葉 dvs. store blade). Den bruges som pynt til sushi og sashimi og kan også dybsteges til tempura som er meget velsmagende. Toyohashi by i Aichi prefekturen har siden 1960’erne været centrum for dyrkning af grøn shiso.

Akajiso – rød shiso (赤ジソ/紅ジソ) Den bruges til umeboshi for at farve de syltede ingefær eller i tørret form (knopper og stilke) som smagsforstærker til ris. Den kan ikke spises rå da smagen er bitter. Den skal enten blancheres, saltes eller lign. før den kan bruges.

grøn shiso
Grøn shiso


Links til videre lælsning

Udenlandske sider