11. maj 2020

Soba (そば) er japanske nudler lavet af boghvede. Da boghvede ikke indeholder gluten, bliver hvedemel ofte tilsat ved produktionen for at undgå at nudlerne går i stykker. Denne type kaldes hachiwari soba (八割そば). Hachiwari betyder 80%, dvs. med 80% boghvede. Boghvedenudler lavet af 100% boghvede kan dog købes. Denne type kaldes juwari soba (十割そば). Sobanudler kan købes både i frisk og tørret form og kan anvendes på utallige måder.

I varm udgave er de gode i en suppe og i kold udgave serveres de i Japan på en bambusbakke kaldet en zaru med en dyppesauce til kaldet mentsuyu lavet på sake, mirin, sojasauce, kombu og katsuobushi. Kolde soba-nudler serveres gerne med et drys nori-tang ovenpå sammen wasabi for at give det en lidt skarp, stærk smag.

Nudelvandet (sobayu) som nudlerne har kogt i regnes for at være sundt i Japan. Nogen restauranter serverer lidt af dette kogevand i en lille tepotte. Det er så meningen at man hælder lidt af vandet op i kruset med dyppesaucen og drikker denne blanding som afslutning på måltidet.

soba-nudler

Soba-nudler produceres overalt i Japan. Nagano præfekturet vest for Tokyo er særlig berømt for sin produktion af soba kaldet shinsu soba opkaldt efter det gamle navn for området.

Yakisoba er stegte nudler med grøntsager, fisk mm. som er en populær spise på de mange markeder og festivaler der holdes i årets løb i Japan. Man kan dog også købe yakisoba som kopnudler i supermarkeder mm som er en god og hurtig spise. Det


Links til videre læsning

Udenlandske sider

Sightseeing info
Togakushi

Togakushi Soba Museum (“Tonkururin”)
3018 Togakushi, Nagano-shi, Nagano-ken
Hjemmeside

Kort