11. maj 2020

Gohan kogte ris er stadig japanernes vigtigste fødevare. Risens betydning afspejles også i at ordet gohan bruges som betegnelse for et måltid mad.

Ris kan/bliver spist til alle dagens måltider også til morgenmad som godt kan virke lidt mærkeligt for en vesterlænding. Asagohan betyder iø morgenmad på japansk (morgen + ris). Risen kan dag også erstattes af nudler, spaghetti og brød. Kartoflen som er en vigtig fødevare i Vesten hører ikke hjemme i daglig japansk madlavning. Undtaget herfra er den japanske kartoffelsalat. Japanerne er selvforsynende med ris og spiser ca. 95 % af den ris de dyrker så de eksporterer meget lidt. Importeret ris er meget dyr i Japan.

Rismark
Rismark, Ainokura landsby

Den japanske ris som i øvrigt har mange navne afhængig af hvor langt den er kommet i sin udvikling fra såningen i rismarken til den kogte ris i skålen, er meget klistret (minder lidt om grødris) og derfor nem at spise med spisepinde. Riskornene er runde og ikke aflange. Koshihikari og akitakomachi er de mest almindelig riskornstyper. Hvide ris er stadig de mest populære, men brune ris kaldet genmai bliver stadig mere populære. Det var og er stadig en hel kunst at koge ris på den korrekte måde, men et hvert japansk hjem med respekt for selv gør brug af en elektrisk riskoger.

Ris indgår i mange japanske retter og drikkevarer. F.eks sake (risvin), onigiri (risboller), mochi (riskager), sushi, snacks, slik, sojasauce, eddike mm.

ume_boshi
Ris med umeboshi (syltet blomme)

Links til videre læsning

Udenlandske sider

Shopping
Tokyo

Akomeya
2-2-6, Ginza, Chuo-ku, Tokyo
Hjemmeside

Kort

2-etagers butik nær Tokyo Station og Ginza der sælger flere typer ris, forskellige produkter lavet af risplanten mm. Også stort udvalg i sojasauce, sesamolie, krydderier, div. indretningsting mm. Kan varmt anbefales.