10. august 2022

Kinako (きな粉) er ristet sojabønnepulver som bruges meget i det japanske køkken. Kinako har været kendt i Japan siden 1500-tallet og før sukkeret kom til landet. Det spises aldrig alene, men anvendes især som et naturligt sødemiddel sødemiddel inden for wagashi (japansk konfekt) hvor f.eks. dango meget ofte er dækket af et fint lag kinako. Et andet eksempel er ovenpå warabimochi, en geleagtig konfekt lavet af stivelse fra ørnebregner.

Kinako betyder gult mel og pulveret er da også gulbrunt (nogen gange svagt karryfarvet) med en tydelig brændt nøddeagtig smag. Det smager forbløffende godt.

kuzumochi
Kuzumochi med kinako-pulver ovenpå. Kuzu er det japanske ord for planten Maranta arundinacea også kaldet vestindisk arrowroot.

Pulveret er meget proteinrigt og indeholder meget få kulhydrater. Det indeholder også mange fibre, jern, kalk, B vitaminer og mineraler og derfor meget effektivt til f.eks. at holde kolesteroltallet nede. Man kan købe pulveret i supermarkeder mm. overalt i Japan. Brug det f.eks. som drys ovenpå is eller yoghurt. Det smager også godt med et par teskefulde af pulveret i et glas mælk.


Links til videre læsning

Udenlandske sider

Warabi mochi recipe opskrift fra Japanese Cooking 101