5. februar 2020

Tofu (豆腐) er en form for sojabønneost som er meget almindelig i det kinesiske, koreanske og især det japanske køkken. Tofu stammer oprindelig fra Kina hvor man har kendt til tofu-produktion helt tilbage til Han-dynastiet (206 f.Kr.-220 e.Kr.). Fra Kina kom tofu videre til Korea og derfra til Japan i Nara-perioden (710-794).

Fremstillingen af tofu minder lidt om fremstillingen af ost idet sojabønnemælk koaguleres og derefter presses sammen i blokke. Tofu er meget proteinrigt og indeholder bla. også kalk, jern og vitamin E. Tofu kan spises som den er eller krydret eller indgå som en ingrediens i forskellige retter. Tofu er også en vigtig grundingrediens i den vegetariske, buddhistiske tempelmad kaldet shojin ryori.

Tofutyper og produkter

Tofu kan fås i forskellige typer eller konsistenser og der findes også forskellige tofuprodukter som kan bruges i madlavningen.

Kinugoshi – blød tofu eller silketofu/silken tofu (絹ごし)
Kinugoshi er frisk tofu med en blød og cremet konsistens. Den spises gerne afkølet som en ret i sig selv kaldet hiyayakko eller kan bruges som ingrediens i saucer, supper, gryderretter som f.eks. mabodofu og desserter.

Momen – fast tofu (木綿)
Momen er også en frisk tofu, men som navnet siger er konsistensen mere fast og kompakt. Den kan nemt skæres i skiver og tern, marineres og bruges til f.eks. lynstegning fordi den holder formen bedre og ikke så let falder fra hinanden.

kinugoshi tofu
Kinugoshi – blød tofu

Aburaage – stegt tofu

Aburaage (油揚げ) er tofu der skæres i tynde skiver og derefter frituresteges af flere omgange. Først steges tofu’en ved en mellemtemperatur hvor den hæver og der dannes en luftlomme og derefter ved en ret høj temperatur. Denne kombination sikrer at tofu’ens oprindelige lidt bløde tekstur bevares samtidig med at overfladen er dejlig sprød.

Der findes en anden form for stegt tofu kaldet atsuage (厚揚げ) eller namaage (生揚げ), der en hel tofublok der er stegt og som stadig minder om almindelig hvid tofu i modtsætning til aburaage. En anden variant er ganmodoki som er en stegt tofudumpling med grøntsager og sesamfrø.

Koyadofu – frysetørret tofu (高野豆腐)
Koyadofu er frysetørret tofu opkaldt efter det hellige bjerg Koyasan i Wakayama-prefekturet hvor det er en lokal specialitet der serveres i templerne. Den har en svampeagtig konsistens som er utrolig god til at opsuge væde. Fordi den er frysetørret er holdbarheden også lang. Inden man kan spise koyadofu skal det opblødes i vand. Den tilberedes gerne i dashi, mirin, sojasauce eller sake.

abura age
Aburaage

Tofuyo – fermenteret tofu (豆腐餻)

Tofuyo er en specialtet fra Okinawa og laves af shima-doufu (en lokal variant af fast tofu). Den fermenteres og modnes vha. kome koji (rismalt), rød kome koji og den lokale spiritus awamori. Den spises som snack i små portioner.


Under fremstillingen af tofu skabes der forskellige spiselige biprodukter:

  • Yuba (sojamælkeskind): er det skind der danner sig i overfladen når relativ fed sojamælk bliver kogt. Skindet samles op og bliver efterfølgende brugt på forskellig vis i det japanske køkken.
  • Okara er det, som er tilovers, når mælken er blevet presset ud af de mosede sojabønner. Okara kan bruges til forskellige gryderetter mm.

Eksempler på japanske retter hvor tofu indgår

  • Hiyayakko frisk afkølet blød tofu med et drys af revet ingefær, høvlede bonito flager (katsuobushi) og hakkede forårsløg samt lidt sojasauce.
  • Yudofu en specialitet fra Kyoto hvor tofustykker koges i en klar suppe og og dyppes i sojasauce eller ponzu inden det spises.
  • Misosuppe suppe lavet på miso og dashi. Der er mange muligheder for fyld i en miso-suppe, men tofustykker, aburaage i skiver og wakame tang er noget af det mest almindelige.
  • Agedashidofu dybstegt tofu i en varm suppe tilsmagt med sojasauce og pyntet med forårsløg eller revet daikon. En ret man typisk finder på izakaya-barerne
yudofu
Yudōfu
  • Mabodofu en japansk udgave af en gammel kinesisk ret med tofu i en stærk sauce sammen med fermenterede sorte bønner, hakket kød lavet på flæsk og rød chili. 
  • Nabe generelt navn for forskellige gryderetter hvor tofu er en meget almindelig ingrediens. Som eksempler kan nævnes shabu shabu eller den specielle chanko nabe som sumo-brydere spiser. 
  • Inarizushi (稲荷寿司) hvor en lidt mere sød udgave af aburaage fyldes med sushiris. Meget almindelig ret på sushirestauranter også herhjemme.
  • Kitsune udon nuddelretter med aburaage. Kitsune betyder ræv på japansk og i følge japansk overtro kan ræve godt lide stegt tofu.
inarizushi
Inarizushi

Links til videre læsning
tofu
Frokost i Kyoto med forskellige småretter og forskellige typer tofu
Restauranter med tofu som specialitet
Kyoto

Begge nævnte restauranter ligger tæt på det berømte zentempel Nanzenji.

Okutan Nanzenji
606-8435 Kyōto-fu, Kyōto-shi, Sakyō-ku, Nanzenji Fukuchichō, 86-30

Kort

Nanzenji Junsei 
60, Nanzenji Kusagawacho, Sakyo-ku Kyoto-shi, 606-8437
Hjemmeside
Kort

Tokyo

Tofuya Ukai
4 Chome-4-13 Shibakōen, Minato-ku, 105-0011
Hjemmeside

Kort

 

 

 

Shopping info

Udenfor Japan

Den Kinesiske Købmand i København har flere typer tofu til salg via deres onlineshop. Det engelsk mærke Clearspring har også et tofu-produkt der kan købes herhjemme. De forskellige helseforretninger har også tofuprodukter til salg.

Japan Centre i London har et stort udvalg af alle ovennævnte typer tofu og tofuprodukter som de også sælger via deres onlineshop. De sender til Danmark, men bemærk ikke al tofu kan sendes da det er kølevarer.