11. maj 2020

Shiitake (椎茸, lat. Lentinus edodes) er den mest kendte spisesvamp fra Japan. Den har en lys til mørkbrun hat og er omkring 2-4 cm i diameter. Kødet er fast, hvidt og meget smagfuldt. Stokken bruges dog sjældent da den er mere sej end hatten og skal koge længere. Den kan dog bruges som smagsgiver i f.eks. fonde (dashi).

Shiitake-svampen vokser vildt i klynger på træer såsom eg, kastanie og bøgetræ, og dyrkes kommercielt under forhold der minder om dets naturlige miljø. Den er opkaldt efter et træ kaldet shii (Castanopsis cuspidata), en form for kastanieegetræ hvis døde grene man oprindeligt dyrkede svampen på.

Svampen menes at have mange sunde egenskaber og indeholder bla. store mængder af vitamin B og D.

Frisk shiitake er velegnet som tempura, i forskellige gryderetter og supper eller grillet. Tørret shiitake (kaldet hoshi shiitake  på japansk, 干し椎茸) er mere kraftig smagende end den friske. Hoshi shiitake skal ligge i vand et stykke inden de kan spises. Tørret shiitake kan bruges som smagsgiver i en vegetarisk udgave af dashi, som tilbehør i ris- og nuddelretter mm.

Shiitake
Shiitake-svampe. Cop. Eric Steinert – de:Bild:Lentinula_edodes.jpg, CC BY-SA 3.0, Länk

Links til videre læsning

Danske sider

Udenlandske sider

Shopping info

Shiitake svampe kan fås både tørrede og friske her i Danmark. I de japanske supermarkeder er der selvfølgelig et større udvalg.

Japan Centre i London har forskellige japanske produkter med shiitake der også sælges via deres onlineshop. De sender til Danmark.