12. august 2023
Hvad er en kimono?

Kimono (着物, “noget man tager på, “noget man har på”) er den traditionelle klædedragt i Japan. Både kvinder, mænd og børn bærer kimono. I dag er det mest kvinder der bærer kimono og kun ved særlige lejligheder. Dog kan kimono godt være en daglig arbejdsuniform for personalet i eks. en finere ryokan eller i en meget traditionel butik. Geishaer og maikoer bærer også kimono.

En kimono er en lang og lige T-formet kåbe med brede kraver og ærmer i forskellige længder. Kimonoen slås altid rundt om kroppen, altid med venstre side over højre. Det modsatte princip bruges kun når man påklæder en afdød til begravelse. En kimono består ofte af mange lag og det er næsten umuligt selv at tage en kimono ordentligt på. Det kræver ofte en professionel kimonopåklæder som man booker.

Kimonoen findes normalt kun i én størrelse som så tilpasses den enkelte med bånd og foldning af kimonoen og som til sidst samles med et bredt bælte eller skærf kaldet en obi. Kunsten at iføre sig en kimono på den korrekte måde kaldes kitsuke (着付け).

At købe en helt ny kimono med alt hvad der hører til kan være temmelig bekostelig. En ny kimono (eks. furisode) uden tilbehør kan koste 35000 kr. og opefter. En uchikake i silke til et bryllup er meget dyrere. Det er derfor meget almindeligt at leje en kimono for en dag. En anden mulighed er at købe en brugt selvom de også kan være dyre hvis de er i en god kvalitet.

tomesode kimono
Tomesode der bæres af moderen til bruden eller brudgommen ved en bryllupsceremoni. Copyright: Søren Schaarup

En kimono er en meget traditionsbunden og symbolsk klædedragt. Der findes mange forskellige typer af kimonoer både afhængig af sæson og til hvilken begivenhed den skal bæres. Mønster- og farvevalg, valg af obi, ærmernes længde mm. siger alle noget om kvindens alder, hendes giftestand og hvor formel begivenheden er. Stoffet til kimono kaldes tanmono og produceres i længder af ittan (ca. 11 m). Silke er den mest anvendte materialetype (eks. chirimen), men andre typer kan også bruges.


Typer af kimono

Tomesode el. kurotomesode (黒留袖): en sort kimono hvor der kun er mønster under obien. Tomesode er den mest formelle af alle kimonoer for en gift kvinde og bæres f.eks. af moderen til bruden eller gommen til et bryllup.  Den har næsten altid fem ”mon” (familiemærker) på ærmer, bryst og nakken på kimonoen.

Furisode (振袖): har meget lange ærmer (op til 90 cm lange, længen på et ærme kaldes sodetake) og er den mest formelle af alle kimonoer for en ugift kvinde. En furisode er gerne meget farverig og bæres f.eks. af ugifte kvindelige medlemmer af familien til et bryllup

Hōmongi (訪問着): en kimono hvor mønster og motiv løber kontinuerligt hen over sømmene og ærmerne. Homongi kan bæres af både gifte og ugifte kvinder til især bryllupper eller teceremoni.

Tsukesage (付け下げ): er lidt mere beskedent  i mønstret end den mere formelle “homongi”. Den kan bæres af gifte og ugifte kvinder til fester men ikke til ceremonier.

Komon (小紋): kimono med et lille mønster der gentages over hele kimonoen. En mere afslappet kimono som kan bruges til eks. restaurantbesøg med en formel obi. Komon kan bæres af gifte og ugifte kvinder.

Uchikake er en særlig formel kimono, der kun bæres af bruden til bryllup. Uchikaken bæres uden på den egentlig kimono en furisode og obi. Den bindes derfor aldrig, men er en slags “frakke”. Uchikake er enten helt ensfarvet hvid eller består af tyk brokade i røde farver og mønstre. Den har en kant forneden der er foret med vat.Tilbehør til kimono

Nagajuban (長襦袢) er kimono-formede dragter som både mænd og kvinder bærer under den egentlige kimono og ovenpå undertøjet. Kun kanten på kraven på nagajuban kan ses under kimonoen.

Obi (帯) et bredt bælte eller skærf der bruges af både kvinder og mænd til at holde kimonoen sammen med. En kvindes obi er ofte 32 cm bred, og foldes til halv bredde og knyttes bag til med en sløjfe kaldet musubi. Jo mere avanceret musubi’en er bag til, jo mere formel. Den mest almindelige musubi er den der kaldes taiko musubi som er flad og firkantet. En obi er den vigtigste del af en kimono og den mest kostbare. Mænds obi er smallere og mindre farverige og bindes foran i en enkel, flad sløjfe.

Obijime: vævet snor (ca. 150 cm lang) til at binde om obi-knuden for at holde dens form. Her bruges ofte kumihimo. Obijime kan bæres på forskellig måde der signalerer om det er begravelse, bryllup eller ingen særlig betydning.

Obiage: tyndt silkebånd der bindes om obiens øverste kant lige under brystet. Bruges til at skjule obimakura.

Obimakura: lille aflang pude med en snor i hver ende til at binde ind i obiens knude for at give den større fylde.


Links til videre læsning

Danske sider

Hanafubuki.dk: Japansk tøj

Udenlandske sider

Wikipedias artikel
Web Japans intro til furisode
Info om kimonoer til børn, kvinder og mænd
Japanese Kimono Design Techniques
A Brief And Stunning Visual History Of The Kimono artikel fra Huffington Post (4/4-2016)
V&A museums infosite om kimonoens historie mange billeder
Blogartikel om kimonofarver og hvilke farvekombinationer der er tilladte detaljeret intro inddelt efter årstid
Japan Zones intro til kimonoens opbygning
Billeder og forklaringer af de enkelte typer kimono

Immortal Geisha – A Kimono, Kitsuke and Geisha Group

Onlineudstillinger – Google Arts and Culture projekt

The evolution of kimono
The origin of kimono
Kimono types & TPO (Time, Place,Occasion)


Bøger
An illustrated guide to Japanese traditional clothing and performing arts / ed. Ichida Hiromi. Tankosha, 2017. 158 sider
Iwao, Nagasaki: An introduction to kimono (in English and Japanese). Tokyo Bijutsu, 2020. 127 sider
Nitanai, Keiko: Kimono design : an introduction to textiles and patterns. Tuttle, 2017. 304 sider