11. august 2022

Tsuge gushi (柘植櫛) er kamme lavet af buksbomtræ kaldet tsuge (柘植). Kushi (櫛) er det japanske ord for kam.

Fremstilling af tsuge gushi og kanzashi (hårpynt) er gennem århundreder blevet forfinet til en kunstart som kræver stor teknisk snilde. Der findes forskellige typer af kamme der tjener forskellige formål: til at rede håret med eller som tilbehør i håret gerne i forbindelse med at man har en kimono på.

Tsuge gushi kan være helt enkle i udtrykket eller være rigt udsmykkede med kirsebærblomster, chrysanthemum, Fuji-bjerget etc.

De er som regel præpareret med kameliaolie for at kunne holde længere. Olien sørger også at håret ikke bliver statisk. Ofte følger der et lille etui med til kammen gerne lavet af silkecrepe.

Ifølge gamel japansk overtro giver man aldrig en kam som gave da ordet kushi forbindes med ulykke fordi det lyder som ordet for lidelse (ku) og død (shi). På samme måde skal man aldrig låne en andens kam, da man kan få overført den persons lidelse.

Tsuge gushi og tilhørende etui i silkecrepe

Kyotos kulturelle kosmetik klub afholder hvert år d. 4. mandag i september en festival for kamme og hårpynt kaldet Kushi Matsuri (櫛祭り). Festivalen har fundet sted siden 1961. Den starter og slutter ved Yasui Konpiragu-helligdommen i Higashiyama-området i Kyoto.

Højdepunktet i festivalen er en procession hvor kvinder har sat deres eget hår i forskellige frisurer med kamme mm. der afspejler moden gennem tiden. Tøjet de har på afspejler også de forskellige perioder i Japans historie.

Læs mere om festivalen på helligdommens hjemmeside.

Tsuge gushi kam
Tsuge gushi kam til herrer og tilhørende etui i chirmen-stof

Links til videre læsning

Udenlandske sider

Wikipedias artikel (japansk)
Artiklel om japanske kamme og hårornamentik
Kyoto boxwood combs onlineudstilling fra Googles Art and Culture projekt


Shopping info

Tokyo

Yonoya Kushiho  
1-37-10 Nishi-Asakusa,Taito-ku
Hjemmeside

Kort

Yonoya Kushiho ligger på Denboi-dori gaden i det populære shoppingdistrikt Asakusa hvor også det berømte Sensoji-tempel og Nakamise handelsstrøget ligger. Butikken er nem at genkende med den fine kam de har hængende over butikken. Yonoya Kushiho har fremstillet kamme af buksbom siden 1717. Buksbomtræet kommer fra Ibusuki, Kagoshima og er meget holdbart hvis man passer godt på det. Butikken sælger udover kamme (både til herrer og damer inkl. kamme til brug for geisher og maikoer) også hårnåle, nøgleringe, netsuke mm. i buksbom. Butikken er bestemt et besøg værd.

Yoniya Kushiho