17. august 2022

Tsuma yoji (爪楊枝) er det japanske ord for tandstikkere. Japanske tandstikkere adskiller sig meget fra øvrige tandstikkere idet de næsten altid er i træ og har en lille fin udskåret del med en rille i den ene ende og spids i den anden ende.

Meningen er at man efter endt brug brækker den udskårede del af og bruger den som støtte til selve tandstikken. Rillen sørger for at tandstikken ikke falder ned på bordet hvis man lægger den fra sig.  Det er typisk japansk at en så hverdagsagtig ting som en tandstik er udført på en både praktisk og æstetisk måde.

Man kan købe de fine tandstikkere overalt i supermarkeder etc. Men hvis man er i Tokyo skulle man næsten unde sig et besøg i Saruya, Tokyos og Japans (og nok også verdens) eneste specialbutik der kun forhandler tandstikkere.

tsuma yoji tandstikkere
Udvalg af tsuma yoji

Saruya holder til i Nihonbashi-området og har eksisteret siden 1704. Dengang var der mange butikker der forhandlede tandstikkere, men Saruya er den eneste butik der er tilbage. De sælger vel at mærke kun håndlavede tandstikkere udskåret især i kuromoji-træ en del af kamfertræ-familien. Udover den fine duft er kuromoji også fleksibelt og vanskeligt at brække over og derfor ideelt til tandstikkere.

Det er ikke alle Saruya’s tandstikkere der har den karakteristiske rille. Udover tandstikkere sælger Saruya også en lille kollektion af forskellige træknive til frugt og søde sager (wagashi) kaldet kashi yoji.

De bruges f.eks. til den japanske teceremoni eller ved servering af en skål matcha-te hvor der gerne følger et stykke sødt med som man kan skære over/spise med trækniven.

Man kan også købe små hylstre til at opbevare tandstikkerne i hos Saruya. Det er helt almindeligt at have sådan en som fast tilbehør i sin taske.Adresse
18-10 Nihonbashi-Koamicho, Chuo-ku
Hjemmeside (giver en lille intro på engelsk til de forskellige typer)

Kort