20. august 2022

Uchiwa eller dansen (団扇) er en traditionel rund japansk papirvifte der ikke kan foldes sammen. Den bliver brugt til at køle sig på varme sommerdage eller bliver givet som gave ved obon-festivalen bla. Den bruges også af Kyotos geishaer og maikoer til deres traditionelle forårsdanse.

Uchiwa består af en tynd bambusramme hvor der er monteret et stykke farvet papir eller silke på. Der findes mange forskellige mønstre og farver. Uchiwa kan være hele små kunstværker med påtrykte træsnit, sumi-e malerier etc.

Uchiwa er blevet produceret i århundreder. Ifølge overleveringen startede produktionen tilbage omkring 1600 hvor en munk rejste fra Marugame sydpå til Kyushu halvøen og tjente til nattens ophold ved at lære værterne at lave vifter i hånden. Efterhånden som kendskabet til papirvifterne spredte sig blev samuraierne i Marugame opfordret til at lære at lave papirvifter og siden er uchiwa blevet symbolet for byen. Marugame producerer den dag i dag 90% af uchiwa-vifterne og Marugame uchiwa er således fra 1997 og frem udnævnt som en af Japans traditionelle kunsthåndværk.

En særlig variant af uchiwa er den der produceres i Kyoto, kaldet kyouchiwa. Her er mønstrene særlig farverige. Desuden har en kyouchiwa et selvstændigt monteret håndtag i modsætning til den almindelige uchiwa hvor håndtag og ramme er lavet ud i et.


Links til videre læsning

Danske sider

Hanafubuki.dk: Tilbehør

Udenlandske sider

Artikel fra JAANUS – Japanese Architecture and Art Net Users System
Kyo uchiwa fans intro fra Kogei – traditional crafts of Japan
Uchiwa fans from Kyoto onlineudstilling fra Googles Art and Culture projekt
Bōshu uchiwa onlineudstilling fra Googles Art and Culture projekt


Shopping info

Marugume

Uchiwa-no-Minato Museum
307-15 Minato-machi, Marugame-shi, Kagawa
Hjemmeside

Kort

Demonstration og salg af uchiwa.

Tokyo

Tokyo Uchiwa
1-1-11, Taishido, Setagaya-ku,Tokyo, 154-0004
Hjemmeside

Kyoto

Komaruya Sumii 
91-54 Enshouji-cho Okazaki Sakyo-ku 606-8344 Kyoto
Hjemmeside (kun på japansk, men der er mange fine billeder)

Kort

Firma der har solgt vifter siden 1624.

Kyo Uchiwa Aiba
604-8113 Kyoto Præfektur, Kyoto, Nakagyo,422
Hjemmeside

Kort

Butik der har solgt kyouchiwa siden 1689.

Derudover

Jcrafts Onlinebutik med fysisk adresse i Osaka der sælger kyouchiwa. Med en illustreret gennemgang af hvordan kyouchiwa laves.