27. december 2021

Chirimen (金紗, 縮緬, ちりめん) er en traditionel japansk væveteknik indført fra Kina via Osaka i slutningen af det 16. århundrede. Stoffet der bliver vævet hedder også chirimen og er en form for silkecrepe. De små folder i stoffet hedder shibo på japansk. Silketråd er det fineste at væve med, men rayon eller polyester bruges også. I dag er der mange områder i Japan der specialiserer sig i denne form for tekstilkunst. Kyoto er berømt for sin tango chirimen og Nagahama for sin hama chirimen.

Stoffet bliver især brugt til kimonoer, men også til at lave små kunstværker som blomster, frugt, grøntsager, sushi, fugle, dukker og legetøj. En anden mulighed er håraccessories, punge, små tasker og hængende hina dukker som er en lykkeamulet som man hænger ned fra loftet med et ønske om et langt og godt liv for ens børn.


Links til videre læsning

Udenlandske sider

Shopping
Kyoto

Der findes mange butikker i Kyoto der sælger produkter i silkecrepe bla. i Nishiki-markedet og i Gion-kvarteret. Hvis man vil købe stoffet i metermål, er Tokyos tekstilby Nippori nok et bedre bud.

Der findes også et museum i Arashiyama (med butik) og der findes flere butikker i selve Kyoto.

Chirimen Craft Museum, Arashiyama 
19-2, Tsukurimichi-cho, Saga-Tenryuji, Ukyo-ku, Kyoto
Hjemmeside

Der findes flere afdelinger end den nævnte her, tjek museets hjemmeside.