27. december 2021

Kumihimo (組み紐) er en traditionel japansk fletteteknik i snor. På japansk betyder kumihimo “tråde der er samlet”.

Denne type flettet snor har som mange andre kunsthåndværk en lang tradition i Japan. I gamle dage flettede man kun med fingrene, men senere hen blev der udviklet særlige fletteværktøjer der gjorde at man kunne flette mere detaljeret med flere snore og på kortere tid. For samuraierne havde den flettede snor både en praktisk og dekorativ funktion til at udsmykke deres rustning og hesten.

Kumihimo bliver nu til dags brugt som lukkemekanisme på haori jakker, til nøgleringe, hårpynt, smykker, urremme og især til obijime (帯締め) som holder en obi på plads. Obi er en af de mest karakteristiske ting ved en kimono.

Kumihimo kan både være runde (til mere formelt brug) og flade og kan flettes i et utal af mønstre og farvekombinationer. Enkle, stærke farver bruges til formelt brug. Man kan flette med op til 24 forskellige stykker tråd der enten kan være lavet af papirgarn, uld eller silketråd. Mulighederne er mange. Man kan også trække perler på snorene og lave kombinerede mønstre af tråd og perler. Der er ikke nogen rigtig måde at flette på, men det kan godt være en tidskrævende proces hvis mønstret er meget indviklet og der skal laves et længere stykke til brug for eks. en obijime (der normalt er 150 cm lang) til en kimono.

Det er populært at flette også i udlandet inkl. Danmark så der er udviklet diverse fletteskabeloner i plastik man kan bruge og som man holder i hånden. Disse skabeloner er runde og giver således en rund snor. Til fladflettede snore skal bruges en firkantet skabelon. Til større projekter og hvis man ønsker en særlig tyk snor kan man bruge en stående fletteskammel eller flettebord i træ kaldet murudai.

Edo nu Tokyo har altid været kendt for kumihimo, men Iga kumihimo fra byen Iga i Mie præfekturet er også berømt. I Iga er der et helt center her med kumihimo-genstande, undervisning og workshops og naturligvis en butik hvor man kan købe kumihimo. Se under shopping info.


Links til videre læsning

Udenlandske sider

Bøger
  • De Boer, Pernille: Kumihimo flettede bånd og snore : en arbejdsbog med mønstre fra Peru og Japan. Ny udgave. Kahrius.dk, 2014. 65 s.
Shopping info
Iga

The Iga Kumihimo Center
Hjemmeside

Hirai Kanezou
Hjemmeside

Kyoto

Ito Kumihimo-ten
Teramachi-dori Rokkaku-kado, Nakagyo-ku, Kyoto
Hjemmeside

Kort

Japans eneste større specialforretning for kumihimo der har eksisteret siden 1925. Man kan købe snor pr. meter og forskellige ting som nøgleringe mm.

ito kumihimo-ten forretning
Ito Kumihimo-ten forretning

Adachi Kumihimokan / 安達くみひも館
Adresse: 390, Nakademizucho, Kamigyo-ku Kyoto-shi, Kyoto, 602-8012
Hjemmeside (på japansk)

Kort

Firma der producerer kumihimo. Workshops afholdes her i fletning og en butik sælger forskellige kumihimo accessories
Artikel om stedet

Showen Kumihimo
Adresse: 605-0826, 362-12 Masuyacho, Higashiyama Ward, Kyoto, 605-0826,
Hjemmeside

Firma der siden 1948 har produceret kumihimo. Deres butik ligger midt i Higashiyama distriktet. De har også en afdeling i Uji. Firmaet gennemgår detaljeret på deres engelske hjemmeside de forskellige flettetyper. Mange billeder af de produkter de sælger.

Kort