5. februar 2023

Noren (暖簾) er traditionelle japanske gardiner eller forhæng gerne delt i to-tre dele. De bruges ved indgangen til traditionelle restauranter (ramen, sushi mm.), barer, ryokans eller butikker som reklameskilt der samtidig signalerer over for kunderne at der er åbent for handel. De tages som regel ned ved lukketid, så det er nemt at se om der er åbent eller lukket. Noren har også en praktisk funktion, da den beskytter indgangspartiet og varerne indenfor mod vind og vejr.

Noren kan også bruges som rumopdelere i hjemmet eller til dekoration. Sentō (offentlige badehuse) hænger også gerne en noren op ved indgangen, gerne blå for mænd og rød for kvinder med tegnet 湯 (yu, lit. varmt vand) eller ゆ trykt på.

Noren er som udgangspunkt altid rektangulær i formen, standardlængden er 1,13 meter og bredden er inddelt i tre længder på hver 34 cm. Noren kan fås i mange materialer hvor hør er den mest almindelige og også farver og mønstre kan være meget forskellige. En særlig variant er majikirinoren (間仕切りのれん) et forhæng som man kan hænge i døråbningen mellem to rum.


Links til videre læsning

Danske sider

Hanafubuki.dk: Tekstilkunst

Udenlandske sider

Japanese Architecture and Art Net Users Systems artikel
Curtain call : examining the evolution of Japan’s humble “noren” artikel fra Japan Times 14.1.2017


Sightseeing info
Katsuyama

Byen Katsuyama i Okayama prefekturet er blevet kendt i hele Japan for dets mange noren. Kunsterne Keiko Ota og Yoka Kano har lavet mange af byens noren ofte meget farverige og moderne i udtrykket.

Se oversigten over byens noren

Nanao

Hanayome Noren Museum (brudenoren-museum)

Museum der fortæller om den lokale skik med brudenoren der ved et bryllup hænges op ved indgangen til det rum hvor det buddhistiske alter står i gommens hus. Under bryllupsceremonien passerer bruden igennem noren’en der ofte er udsmykket med familiens emblem (mon) og farvet med en speciel teknik. Ritualet er en måde at ønske og lykke for brudeparret. Brudenoren’en bruges kun én gang ved brylluppet og foldes ellers sammen og pakkes væk. På museet kan man se forskellige brudenoren udstillet.

Adresse: Tsu-bu 49, Madashimachi, Nanao, Ishikawa, 926-0818

Hjemmeside

Ca. en times togkørsel fra Kanazawa station.

Kort


Shopping info

Tokyo

Bengara
1-35-6 Asakusa, Taitō-ku

Butik der sælger noren i forskellig design og farver. Forskelligt tilbehør er også til salg.

Artikel om Bengara

Kyoto

Katsumi Sometomo Shobien

Stor noren fabrik i Kyoto-forstaden Katsura. Via deres onlineshop kan virksomheder og butikker bestille noren med eget design mm.

Hjemmeside (japansk)

Nagano Sensyoku

Atelier der laver noren fra grunden efter traditionelle metoder. Ingen butik men kig her for at se eksempler på hvad de har lavet for forskellige firmaer.

Hjemmeside (japansk)