11. maj 2020

Wagara (和柄) er den samlede betegnelse for traditionelle japanske mønstre og design som ofte ses på kimonoer og andre tekstiler. Wagara-mønstre stammer oprindeligt fra det 18. århundrede (Heian-perioden), men den dag i dag bliver der stadig videreudviklet på dem. Wagara låner inspiration fra kinesisk tusch-maling og blander dem med motiver fra naturen og geometriske mønstre i traditionelle japanske farver.

Der findes 10 basale wagara-mønstre: Seigaiha (青海波), Tatewaku (立涌); Kikkou (亀甲) ; Kagome (籠目); Hishi (菱); Sankuzushi (三崩し); Ten (点); Shima (縞); Uroko (鱗); og Ichimatu (市松). Udover disse design findes der et utal af mønstre. Mange er kendetegnet ved små, detaljerede, repitative designs ofte med en symbolsk betydning.

Traditionelt blev wagara-mønstre kun brugt på kimonoer og yukata (en lettere sommerudgave af kimonoen). Da kimonoen og yukataen blev erstattet af vestlig tøj som hverdagstøj og snart blev opfattet som gammeldags og formel skete det samme med wagara. Men på det seneste er der sket en fornyet interesse for disse mønstre og de er ved at blive populære igen. Wagara bliver ofte nu blandet med forskellige moderne motiver. Mønstrene bliver ikke kun brugt på kimonoer og yukata, men også på punge, tasker, mobil covers, tallerkener, kopper, æsker, tørklæder etc. Mønstrene bliver også brugt i forskelligt grafisk design, på smykker og sågar som neglekunst.

Wagara’s mønstre bliver også brugt i stor udstrækning inden for sashiko-broderi som i de senere år har opnået stor popularitet ikke kun i Japan men også i resten af verden inkl. Danmark.

 

Oversigt over nogle af de mest typiske eksempler på wagara (hver enkelt mønster kan varieres på mange måder)

Sekskantet geometrisk mønster der minder om skildpaddens skjold. Mønstret symboliserer lang levetid lige som skildpadden.

Mønster Japansk navn Oversættelse Forklaring
uroko Uroko (鱗,うろこ) Skæl Geometrisk mønster der består af skiftevis lyse og mørke trekanter som skal forestille skæl eks. fiskskæl eller drageskæl. Et mønster der har været kendt i Japan siden Yayoi-perioden.
 

ajiro

Higaki (檜垣) eller Ajiro Cypreshegn eller flettearbejde Et mønster inspireret bla. af flettemønstret på kurve man brugte til fiske med i stedet for et net i gamle dage
 kagome Kagome (籠目) Et trekantet mønster inspireret af et flettemønster kaldet amime som bruges til bambuskurve etc.
 asanoha Asanoha (麻の葉)  Hampeblad Hampeplanten gror hurtigt og dette mønster symboliserer derfor vækst og et godt helbred. Bliver ofte brugt til børnetøj.
kikkou Kikkou (亀甲) Skildpadde
 sayagata Sayagata (紗綾形, さやがた) Tilpasset svastika Svastika-mønster der kendes som manji (万字) i Japan. Symboliserer styrke. Har været kendt i Japan siden Tenshou-perioden (1573-92).
 yabane Yabane (矢羽根) eller yagasuri (矢絣) Styrefjer
shippou tsunagi Shippou tsunagi (七宝)
 tatewaku Tatewaku (立涌)  Timeglas
rai Rai Spiral
tsuyushiba Tsuyushiba Dug græs

Et mønster med halvmåneformede blade og dugdråber. Ses ofte på sommerkimonoer og tilhørende obi.

 seigaha Seigaha (青海波) Bølge Et gammelt mønster kendt flere steder i verden. I Japan er mønstret opkaldt efter en gammel dans. Symboliserer fred og held og lykke.
 sensuji Sen suji Tusind striber
 mansuji Man suji Titusind striber
 daimyo Daimyo suji Tynde lodrette striber
 bo jima
Bō jima (棒縞)
 Tykke striber Striber i to kontrasterende farver
 yatara jima Yatara jima
 ichimatsu moyo Ichimatsu moyo Skakternet
 misuji goshi Misuji goshi (三筋).  3 lodrette striber
 Billede undervejs Igeta (井)
 karakusa  Karakusa (唐草)  Arabesk

 

Et par eksempler hvor wagara er brugt – fra venstre:

asanoha, ichimatsu moyo og yabane.


Links til videre læsning

Udenlandske sider