Dyr som motiv har altid været en vigtig del af japanske mønstre og brugt inden for alle typer af kunsthåndværk. Nogle dyr har en hellig eller symbolsk betydning som nogle af dyrene her.
Indhold
Tsuru (ツル, 鶴)- Trane
Den japanske trane benyttes ofte som motiv og har siden Heian-perioden været et symbol på et langt liv. Hvis et tranepar er afbildet, symboliserer det et stærkt og lykkeligt ægteskab. Tranen som motiv er også meget populær inden for origami. Et mundheld siger at hvis man folder 1000 traner så får man opfyldt alle sine ønsker.
Koi (鯉) – Koikarpe
Koikarper svømmer mod strømmen op af åen eller floden og symboliserer dermed mod, udholdenhed, succes mm.
Chidori (千鳥) – Hjejle
Chidori er en hjejle. Chidori betyder 1000 fugle på japansk da den denne lille fugl ofte findes i store flokke. De er ofte afbildet flyvende hen over bølger eller strand. Da de har modet og styrken til at møde elementernes rasen er de et symbol på styrke og udholdenhed og evnen til at overkomme livets vanskeligheder.
Chidori har været benyttet som motiv på tekstiler, lakkunst, metalsmedekunst, træsnit mm siden det 10. århundrede.
Chidori er også symbolet for restaurantgaden Pontocho i Kyoto.
Usagi (兎) – Kanin
Der findes flere sagn og fortællinger i den japanske folklore der omhandler kaniner f.eks. historien om månekaninen – tsuki no usagi. De er et symbol på intelligens og hengivenhed.
Kame (亀) – Skildpadde
Skildpadder kan normalt blive ret gamle og er derfor naturligt et symbol på et langt liv sammen med tranen. De forbindes også med klogskab, held og beskyttelse. Nogle gange afbildes skildpadden med en lang hale af tang (se f.eks. tedåsen nedenfor) for at vise dens alder. I de tilfælde kaldes skildpadden for en minogame. Skildpaddens skjold bruges også i det sekskantede mønster kikkō. Se under geometriske mønstre.
Chō (蝶) – Sommerfugl
Sommerfuglen kaldet chö på japansk er også et populært motiv i japansk kunst og kunsthåndværk. Da den gennemgår en udvikling fra larve til sommerfugl symboliserer den evolution og udvikling. Et sommefuglepar som motiv er et symbol på et lykkeligt ægteskab. Sommerfuglen som motiv (ofte arten svalehale) kom til Japan fra Kina og blev tilpasset den japanske smag fra midten af Heian-perioden og frem.