1. august 2023

Intro til de forskellige typer af geometriske mønstre der findes inden for wagara.


Uroko (鱗,うろこ) – Skæl

Geometrisk mønster der består af skiftevis lyse og mørke trekanter som skal forestille skæl eks. fiskeskæl eller drageskæl. Et mønster der har været kendt i Japan siden Yayoi-perioden. Skællene siges at have en beskyttende effekt hvis man bruger det som mønster på en kimono eller en obi. Samuraierne brugte også dette mønster i deres beklædning. Kiyohime, en formskiftende figur i den japanske folklore bærer også en kimono med dette mønster.


Higaki (檜垣) eller Ajiro – Cypreshegn eller flettearbejde

Et mønster inspireret bla. af flettemønstret på kurve man brugte til fiske med i stedet for et net i gamle dage


Kagome (籠目)

Et trekantet mønster inspireret af et flettemønster kaldet amime som bruges til bambuskurve etc. Varianter af det kan også ses i bambushegn mm. Dette mønster siges at beskytte mod ondskab.


Asanoha (麻の葉) – Hampeblad

Dette traditionelle sekskantede mønster er meget populært i Japan. Det minder lidt om et hampeblad. Asa betyder hamp og ha betyder blad. Hampeplanten gror hurtigt og dette mønster symboliserer derfor vækst og et godt helbred. Det siges også at beskytte mod ondskab og onde ånder. Asanoha kan bæres året rundt og er ikke knyttet til en bestemt sæson hvis det bruges til kimonoer.


Striber

Stribede mønstre er en meget anvendt type på japanske tekstiler. Der findes flere varianter:

  • Sen suji – Tusind striber
  • Man suji – Titusind striber
  • Daimyo suji – Tynde lodrette striber
  •  jima (棒縞) – Tykke striber Striber i to kontrasterende farver
  • Yatara jima
  • Misuji goshi (三筋) 3 lodrette striber

Ichimatsu moyo / ishidatamimon – Skakternet
Skakternet mønster med skiftevis lyse og mørke firkanter. Et mønster der har været brugt siden middelalderen inden for arkitektur, havedesign, tekstilkunst, lakkunst etc. Mønstret er opkaldt efter en berømt kabuki-skuespiller, Ichimatsu Sadogawa, som ofte brugte det her mønster på sine kostumer.

Igeta (井)
Et mønster der efterligner en brønd. Da en brønd giver vand symboliserer mønstret liv og rigdom. Et mønster der ofte benyttes på kimononer og traditionelle kasuri-tekstiler.

Karakusa (唐草) – Arabesk
Et mønster der oprindeligt kommer fra Kina. I Japan betragtes det som et symbol lykke og fremgang, som et evighedssymbol og nogle gange et symbol for familiens arv.

Hishi (菱) – Diamant

Hishi symboliserer fremgang og livskraft. Mønstret er inspireret af en vandplante kaldet hishi (slægtsnavn Trapa, en art hedder på dansk hornnød) der vokser i Japan. Dette diamant-formede mønster er meget gammelt og kan allerede findes på keramik fra den forhistoriske Jomonkultur (ca. 8000-ca. 300 f.Kr.). Det bruges på tekstiler, mon (emblemer) mm. En variant af mønstret kaldes hanabishi med kastanjeblomster hvor bladene former en rombe.