24. september 2022

Kanten er det japanske ord for agar som anvendes meget som stabilisator og fortykningsmiddel i forskellige fødevarer men også inden for kosmetik og lægemidler. I Japan skelner man dog mellem agar som udvindes af rødalgen carrageenan og agar der udvindes af rødalgerne tengusa (Gelidiaceae) og ogonori (Gracilaria). Det er sidstnævnte der kaldes kanten (寒天). Rødalgen ogonori er den der anvendes oftest til at lave kanten.

Agar er en klar, lidt blød geleagtig substans der bruges til at lave geledesserter, buddinger etc. Kanten er ikke nær så gennemsigtig og med en mere fast konsistens. Den bruges til forskellige former for wagashi, japansk konfekt. Især yokan og anmitsu (あんみつ).

Anmitsu er en typisk sommerdessert der bla. består af søde røde bønner, stykker af kanten (smagt til med f.eks. grøn te), forskellige skiver af frisk frugt og måske et par klumper is. Det hele overhældes med kuromitsu, en sirup lavet på muscovadosukker.

anmitsu
Anmitsu. De halvgennemsigtige stykker er kanten.

Kanten er et godt vegetabilsk alternativ til gelantine som laves laves af dyrehud og knogler. Kanten har et højt fiberindhold og siges at være godt mod forstoppelse og til at sænke kolesteroltallet. Det kan både købes i blokform og i pulverform og har været anvendt i det japanske køkken siden 1650’erne.


Links til videre læsning

Udenlandske sider

Forskellen på kanten og agar – artikel fra Japan Times
Agar and kanten intro med opskrifter fra Just one cookbook
Artikel om agar med historisk overblik fra Tokyo Foundation
Wikipedias artikel
Opskrift på geledessert med frugt fra Just one cookbook