kamo-floden_kyoto

Kamo-floden

9. august 2023

Kamo-floden (egl. “ande-floden”) er en flod på 23 km der løber fra nord til syd gennem Kyoto. Flodbredden på begge sider er et populært sted at gå en tur både for indbyggerne i Kyoto og turisterne. Her løber mange også en tur eller bruger den som cykelvej. Der er flere broer der krydser floden og her er der trapper ned til flodbredden.

På den vestlige side af floden ved Shijo-broen og Gion Shijo-stationen ligger der mange restauranter ned til Kamo-floden. Om sommeren fra maj til september bygger de store verandaer (kaldet noryoyuka eller kawayuka) ud i floden så man har mulighed for at spise ude og nyde udsigten.

Da Kyoto blev kejserby i slutningen af det 8. århundrede (Heian) blev flodretningen ændret til at løbe øst om kejserpaladset for at undgå de mange oversvømmelser som plagede byen dengang. I 1601 under Edo-perioden fik købmanden Suminokura Ryōi udgravet en kanal, Takase-floden, der i stor udstrækning løber parallelt med Kamo-floden. Den blev brugt til at transportere varer og materialer og var mere pålidelig end hovedfloden. Takase-floden er i øvrigt også et godt sted at gå en tur (kort). Om foråret er den meget besøgt pga. de mange blomstrende kirsebærtræer.

Kamo-flodens bredder er nu om dage forstærket med beton og der er etableret ordentlige kloakker og afløb. Kamo-floden er som regel ret lavvandet ikke mere end 1 meter dyb de fleste steder. Det trækker en del fugle til bla. silkehejre og fiskehejre der er på udkig efter mad. Den sorte glente er ret almindelig at se i Kyoto og den bruger gerne Kamo-floden som flyverute.

Kamo-floden regnes også som det sted hvor det berømte japanske kabuki-teater blev opfundet. I 1603 dannede Izumo no Okuni en gruppe af kvindelige dansere og begyndte at optræde på en midlertidig scene ved flodbredden. På den østlige side af Shijo-broen på hjørnet står der en statue af Izuno no Okuni der markerer stedet ved floden hvor teatret startede (kort). Kyotos kabuki-teater Minamiza ligger lige ved siden af (kort).


Kort