shoden_eigenin_templet_kyoto

Shoden Eigenin-templet

9. august 2023

Shoden Eigenin-templet (正伝永源院) i Gion-området i Kyoto er et undertempel til det nærliggende Kenninji-tempel der er det ældste zenbuddistiske tempel i Kyoto. Templet er værd at besøge om foråret når azalea’erne blomstrer og om efteråret hvor templets japanske løn lyser op med deres røde farver.

Shoden Eigenin-templet er en sammensmeltning af to tidligere selvstændige templer Shodenin og Eigenan. Shodenin blev grundlagt tilbage i 1264 af zenpræsten Gio Shonin, men blev ødelagt under Onin-krigene i perioden 1467-1477. I 1618 blev det genopført af generalen og daimyō’en Oda Nagamasu (1548-1622) som var elev af den berømte temester Sen no Rikyū.

Til brug for den japanske teceremoni fik Nagamasu opført et tehus kaldet Jo-an i templets have. Det nuværende tehus er dog en moderne rekonstruktion. Det originale Joan-tehus fra 1618 kan nu ses i Urakuen-haven i byen Inuyama nær Nagoya.

Eigenan blev grundlagt i 1346 af munken Mugai Ninko og var i mange århundreder det foretrukne tempel for den militære elite.

I løbet af Meiji-perioden (Japans reformperiode) skete der et opgør med den hidtidige synkretisme mellem Japans to store religioner shintoisme og buddhisme. Meiji-regeringen ville indføre shintoismen som statsreligion da man mente de buddhistiske templer havde fået for stor magt. Shinbutsu bunri (en række lovindgreb fra regeringens side for at adskille shintoismen og buddhismen) og haibutsu kishaku (ophævelsen af buddhismen) er centrale begreber fra denne periode.

Disse religiøse ændringer betød også at mange buddhistiske templer blev reduceret i størrelse, beslaglagt eller reorganiseret. Dette skete også for Shodenin-templet og Eigenan-templet som blev lagt sammen under navnet Shoden Eigenin-templet.

I templets hovedbygning er der mange fine eksempler på fusuma-malerier dvs. malerier på skydedørene mellem de enkelte rum. De er udført af maleren Kanō Sanraku (1559-1635) og Hosokawa Morihiro (1938-) tidligere japansk premierminister der nu er udøvende kunstner.


Adresse
605-0811 Kyoto, Higashiyama-ku, Komatsuchō, 586
Hjemmeside

Kort