Tenryuji_templet

Tenryūji-templet

Udgivet i Kansai-regionen, Kyoto
13. oktober 2023

Tenryūji-templet (“Templet for den guddommelige drage”) der ligger i Arashiyama-området, er hovedtemplet for Tenryūji-skolen inden for Rinzai zenbuddhismen. Det blev grundlagt i 1339 af shogun Ashikaga Takauji (1305-58) til minde om kejser Go-Daigo (1288-1339) som døde i Yoshino efter en borgerkrig der sørgede for at Ashikaga-familien kom til magten. Den berømte zenpræst Musō Soseki (1275-1351) blev udpeget til at være templets abbed.

Det område hvor Tenryūji-templet blev opført husede tidligere templet Danrin-ji der blev grundlagt i det 9. århundrede som det første zentempel i Japan. I det 13. århundrede byggede kejser Kameyama (1249-1305) en villa på området og det var her hans barnebarn Go-Daigo voksede op. Da Go-Daigo døde sørgede Ashikaga Takauji for at villaen blev omdannet til et zentempel.

For at finansiere opførelsen af templet sørgede abbed Musō Soseki for at sende et skib (kendt som Tenryūji-skibet) på en handelsmission til Yuan-dynastiets Kina. I 1343 var de fleste af templets bygninger færdiggjorte. Arven efter Soseki var betydelig og templet fik en afgørende rolle i opblomstringen af den litterære kultur inden for zen kaldet gozan bungaku. Tenryūji-templet blev udpeget som nr. 1 inden for de såkaldte “fem zenbjerge i Kyoto” (Kyoto gozan).

I de århundreder der fulgte grundlæggelsen blev templet ødelagt af flere brande (otte i alt), den seneste fandt sted i 1864. De fleste af de nuværende bygninger er således fra nyere tid dvs. fra Meiji-perioden (1868-1912). Landskabshaven derimod der ligger bag Hōjō dvs. hovedhallen er en af de ældste i Japan og har samme opbygning som da Musō Soseki designede den i det 14. århundrede. Haven kaldes også Sōgenchi-haven og kom i 1994 på Unesco’s liste over verdensarv. Haven er meget berømt for sine efterårsfarver der trækker mange besøgende til.


Adresse
68 Susukinobaba-cho, Saga Tenryu-ji, Ukyo-ku, Kyoto
Hjemmeside

Kort

Transport
Tag toget fra Kyoto station til JR Saga-Arashiyama station, det tager omkring 10-15 min. Herfra er der ca. 10 min.’s gågang til templet.


Links til videre læsning

Udenlandske sider