Yasaka-helligdommen_Kyoto

Yasaka-helligdommen

10. august 2023

Yasaka-helligdommen (八坂神社) i Kyoto kaldes også for Gion-helligdommen da den ligger midt i det historiske Gion-kvarter. På nytårsdag besøges helligdommen af tusindvis af mennesker der beder for et godt helbred og held og lykke. I april måned bruges helligdommens område som en populær genvej til at komme hen til den nærliggende Maruyama-park hvor der er mange blomstrende kirsebærtræer.

Yasaka-helligdommen blev grundlagt omkring 656 og tilegnet tre forskellige guder (kami): Susanoo no Mikoto (hav- og stormgud og bror til solgudinden Amaterasu der tilbedes ved Ise Jingu-helligdommene), Kushiinada no Mikoto (hans kone) og Yahashira no Mikogami (deres otte børn der tilbedes under ét navn).

Yasaka-helligdommen har flere indgange. Den mest berømte er nok den markante røde to-etagers rōmon-port der ligger for enden af en de centrale shoppinggader Shijodori. På hver side af porten står der statuer af Zuishin krigere som beskytter helligdommen. Inden på selve helligdomsområdet ligger honden (indre helligdom) og haiden (bedebygningen) der er placeret i samme bygning. Der er ikke offentlig adgang til bygningen, men man står foran og beder.

Ved siden af honden/haiden-bygningen er der en dansescene med hundredvis af papirlamper der tændes om aftenen. Hver lampe er doneret af en lokal virksomhed og virksomhedens navn er trykt på lampen.

I et hjørne ligger Utsukushii Gozen-sha-helligdommen der er en underhelligdom til Yasaka-helligdommen. Ordet utsukushi betyder smuk, gozen betyder kvinder og sha betyder helligdom. Dvs. det er en helligdom man besøger for at bede om at blive smukkere.


Gion Matsuri (Gion-festivalen)

Tilbage i år 869 blev Kyoto ramt af en stor pestepidemi og man mente det skyldtes en forbandelse fra himmelkongen Gozu Tennō som havde en helligdom tilegnet sig i Gion-området. For at formilde Gozu Tennōs vrede afholdt man forskellige ceremonier. I Shinsenen-haven der var kejserens private have satte man 66 hokos-spyd op (lidt i stil med en hellebard) der repræsenterede antallet af regioner i Japan på daværende tidspunkt. Man mente dengang at ånder og guder gerne tog ophold i et sådan spyd. Processionsvogne fra Yasaka-helligdommen blev også kørt rundt i byen i en parade for at ære himmelkongen. Pestepidemien forsvandt og man fortsatte med at lave ceremonier og en parade hver gang der var en en ny epidemi. Efterhånden udviklede disse begivenheder sig til en fast årlig festival fra 970 og den afholdes fortsat hvert år under navnet Gion matsuri (Gion-festivalen). Festivalen der er Japans meste berømte festival varer næsten hele juli måned og Yasaka-helligdommen er stadig arrangør af den.


Gion Matsuri

Læs mere om japanske festivaler herunder Gion Matsuri i bøgerne:

  • Illustrated festivals of Japan. Books Nippan, 2006. 191 sider. (Japan in Your Pocket Series ; 4)
  • Miyamoto, Unosuke: The Japanese shrine and festival handbook. Seibundo Shinkosha, 2017. 144 sider.

Adresse
625 Gionmachi Kitagawa, Higashiyama-ku, Kyoto, 605-0073
Hjemmeside

Kort