isuien_haven_nara

Isuien-haven

10. august 2023

Isuien-haven (依水園) i Nara nær Kyoto er et eksempel på en klassisk japansk vandringshave. Isuien betyder noget i stil med “haven bygget på vand” og har fået sit navn da havens damme får tilført vand fra den nærliggende Yoshikigawa-flod.

Haven er inddelt i to afdelinger: Zenen-haven (forhaven) og Koen-haven (baghaven).

Forhaven ligger til højre når man har passeret indgangen. Den blev bygget i 1670’erne af Kiyosumi Dosei, en rig hampefabrikant. Der er en dam med et par små kunstige øer i midten formet som en trane og en skildpadde. Ned til dammen ligger Sanshutei-huset med et fint stråtag som oprindeligt fungerede som Kiyosumi Doseis villa. Nu er villaen indrettet som cafe og terum hvor man få te og lidt sødt og en let frokost.

Baghaven gør brug af den specielle japanske haveteknik – shakkei dvs. “lånt landskab”. Wakakusa-bjerget og Mikasa-bjerget samt den store Nandaimon-port der tilhører Tōdaiji-templet danner tilsammen havens baggrund.

Haven er designet af i starten af 1900-tallet af Seki Tojiro en lokal forretningsmand som ville bruge haven til teceremonier og digtoplæsninger. Den består af en stor dam som den besøgende kan gå rundt om. Her er også et tehus, en hytte med et vandhjul og et lille vandfald.

Begge haver er særlig smukke om efteråret når træernes blade lyser op i rødt og orange.

Neiraku kunstmuseum

Lige når man er kommet ind i haven til venstre for forhaven ligger det lille Neiraku kunstmuseum som udstiller kunstgenstande fra Japan, Korea og Kina fra Nakamura-familiens samling. Nakamura-familien har siden 1939 ejet Isuien-haven.


Adresse
74 Suimoncho, Nara, 630-8208
Hjemmeside

Kort

Transport

Haven ligger 15 min.’s gang fra Kintetsu Nara stationen.