byodoin templet uji

Byodoin-templet

Udgivet i Kansai-regionen, Uji
9. august 2023

Byodoin-templet (平等院) i Uji nær Kyoto tilhører Jōdo buddhismen der er en gren inden for Rene Land buddhismen. Byodoin blev i første omgang bygget i 998 til politikeren Fujiwara no Michinaga som en privat villa på landet og ikke som et tempel. Efter Michinagas død blev villaen lavet om til et tempel og hans søn sørgede for at Fønikshallen med to gyldne kinesiske føniksfugle på toppen blev bygget. Det skete i 1053.

Den kinesiske føniksfugl kaldes hōō og i følge overleveringen dukker den frem når en hellig konge fødes. En hōō er en sammensmeltning af mange dyr: Fortil er den en kirin (kinesisk mytisk skabning), bagtil en hjort, hovedet er en slange, bagpartiet en skildpadde, halen er en fisk, kinden er som en spurv og næbet en kylling.

Fønikshallen er placeret på en lille ø midt i en stor sø og sammen med den omkringliggende japanske have skal hele tempelområdet afspejle Det rene lands paradis. Inde i hallen er der en 3 meter høj statue af en siddende Amida buddha (fra c. 1053) placeret på en høj platform. Statuen er lavet den berømte skulptør Jocho i japansk cypres og dækket med bladguld. På væggene omkring buddhaen er 52 små skulpturer der forestiller bosatsu’er. De spiller forskellige musikinstrumenter, danser, beder mm. og alle svæver på en lille sky. De er tænkt som ledsagere til Amida, når han stiger ned fra paradis for at hente de troendes sjæle i deres dødsøjeblik for derefter at transportere dem til paradis på lotusblomster.

Føniks-hallen og resten af Byodoin templet blev i 1994 optaget på Unescos verdensarvsliste.


Adresse 
116 Uji Renge, Uji-shi, Kyoto 611-0021
Hjemmeside (mange gode detaljebilleder)

Kort

Bemærk: man betaler indgang til selve tempelområdet og det dertilhørende museum som også er værd at se. Hvis man skal se det indvendige af Fønikshallen, betales en særskilt pris. Den vises kun frem på en guidet tur og man skal være forberedt på kø og ofte lang ventetid. Museet viser en film mm. om hvordan Fønikshallen ser ud indvendig.

Transport
10 min.’s gågang fra Uji station.