Kejserpaladset i Tokyo (皇居, Kōkyo) er stadig hovedresidens for den japanske kejserfamilie. Da Tokugawa-shogunatet faldt i 1867 flyttede man hovedstaden og den kejserlige residens til Tokyo fra Kyoto. Et nyt kejserpalads blev bygget i 1888, men blev ødelagt under 2. Verdenskrig. Efterfølgende genopførte man det i den oprindelige stil. Paladset dækker et enormt område på over 3 kvadratkilometer og er omgivet af voldgrave.
Paladsets mange bygninger og de indre haver er ikke åbne for offentligheden. På nytårsdag og kejserens fødselsdag er der dog mulighed for at komme ind i en indre gård ved kejserpaladset hvor kejseren sammen med sin familie bag skudsikkert glas vinker til de mange tusinde fremmødte. Kejseren holder også ved disse lejligheder en kort tale.
Det tætteste man kan komme til paladset til hverdag er to broer som kan ses fra den store plads og have, Kyokyo Gaien foran paladset: Den bagerste jernbro kaldes “Seimontetsu-broen”, og stenbroen i forgrunden kaldes “Seimonishi-broen” (se billede foroven). Nogle tror fejlagtigt, at “Nijubashi” er det generelle navn for begge broer, men “Nijubashi” refererer officielt kun til Seimon-tetsubashi-broen. Nijubashi-broen var den oprindelige hovedindgang til paladset bygget i 1888, men sidenhen renoveret flere gange.
Der er mulighed for at komme på guidede ture rundt på kejserpaladsets grund, man kommer dog ikke indenfor nogen steder.
Tjek Japan guides intro for yderligere oplysninger.
Adresser
Kejserpaladset
1-1 Chiyoda, Chiyoda-ku, Tōkyō-to 100-8111
Hjemmeside
Seimonishi-broen
Google-kort
Begge broer er 10-15 min.’s gang fra Tokyo station.