Nezu-helligdommen (根津神社) er en shinto-helligdom der ligger i Bunkyo-området vest for Ueno-parken i Tokyo
Den blev grundlagt i 1706 og er dermed en af de ældste helligdomme i byen. Alle bygninger på området er opført i ishinoma-zukuri eller gongen-zukuri stilen inden for shinto-arkitekturen. Det betyder at haiden-bygningen (den bygning hvor man tilbeder den enkelte helligdoms kami eller gud) og honden-bygningen (den allerhelligste bygning hvor kami’en eller guden holder til) er forbundne under samme tag i form af et H. Det mest berømte eksempel på denne stilart er Tōshōgū-helligdommen i Nikkō nordvest for Tokyo.
Hovedhelligdommen er omgivet af en mur i tremmeværk kaldet sukibei. Den er 200 meter lang. En lignende sukibei-mur kan ses ved Ueno Tōshōgū-helligdommen i den nærliggende Ueno-park.
Inden man ankommer til haiden-bygningen passerer man Karamon-porten (kinesisk port) som er bygget sammen med sukibei-muren. Karamon-porte findes flere steder i Japan og bruges ved indgange til borge, templer og helligdomme og er et symbol på styrke og autoritet.
Romon-porten (tårnport) er en ydre port i to etager der står i den sydlige del af helligdomsområdet. Foran er der en fin lille buet stenbro der fører over en dam. Lige under taget er der en forgyldt plakette med teksten Nezu-jinja (根津神社). I hver side af porten står to zuijin- eller zuishin-statuer dvs. krigsguder med bue og pil der står vagt og beskytter helligdommen.
Nezu-helligdommen afholder hvert år fra midten af april til starten af maj en azalea-festival kaldet Tsutsuji Matsuri hvor omkring 3000 azalea-buske i lyserøde, røde, pinke og hvide blomster.
Tæt på Romon-porten og de mange smukke azalearer ligger Otome Inari-helligdommen (乙女稲荷神社) der har en lang række af røde torii-porte og en fin udsigtsplatform hvor man kan kigge ud Nezu-helligdommen og en lille dam med koi-karper. Otome betyder pige eller ung kvinde og mange kvinder besøger denne helligdom for at bede til at de får et godt ægteskab.
Adresse
1-chōme-28-9 Nezu, Bunkyo-cho, Tōkyō-to 113-0031
Hjemmeside (på japansk)
Læs artikel om helligdommen fra JNTO fra JNTO – Japan National Tourism Organization