sensoji nakamise asakusa

Sensoji-templet og Nakamisedori-gaden

Udgivet i Tokyo
13. august 2023

Sensoji-templet (浅草寺) – også kaldet Asakusa Kannon templet – i Asakusa i Tokyo er et af byens meste berømte og ældste buddhistiske templer. Det er ældre end Tokyo by. I følge overleveringen hev to fiskere i 628 et billede af guld af Kannon (boddhisattva’en for medfølelse) op af den nærliggende Sumida flod og Sensoji-templet blev bygget for at huse det. Området hvor templet ligger, Asakusa, er et gammelt kvarter hvilket man stadig godt kan fornemme. Det var i Edo-perioden byens forlystelseskvarter med geishaer og kabuki-teatre.

Kaminarimon

Hopper man af på Asakusa station og følger strømmen af mennesker, bliver man hurtigt mødt af en stor rød port kaldet Kaminarimon dvs. Tordenporten. En rød chōchin papirlygte (se billedet for neden) på 670 kg. hænger ned fra loftet. På hver side af porten står to guder og beskytter: til højre er det Fujin vindguden og til venstre Raijin tordenguden.

Nakamisedori-gaden

Bag Kaminarimon ligger den meget livlige Nakamisedori-gade (仲見世通り), en tempelgade der går helt op til Sensoji-templet. Her kan man købe alt muligt forskelligt traditionelt kunsthåndværk, spisepinde, riskiks, yukata’er, konfekt, tasker, mad og drikke og meget mere. Gaderne omkring Nakamise er også bestemt et besøg værd. Det er ikke svært at finde et par souvenirs at tage med hjem herfra. Gratis kort over området kan hentes på Asakusas turistinformation der er placeret lige overfor Kaminarimon-porten på hjørnet.

For enden af Nakamisedori-gaden står en anden port kaldet Hozōmon som også vogtes af to guder. På bagsiden af porten (den der vender mod templet) hænger et par stråsandaler der vejer 2500 kg og er 4,5 meter lange. Det er en gave til templet fra en række landsbybeboere i Yamagata præfekturet. De skal symbolisere Buddhas styrke og samtidig håber man at de onde ånder bliver skræmt væk pga. sandalernes størrelse.

Hondō – hovedbygningen

Hovedbygningen blev bombet under 2. verdenskrig, men genopført i sin nuværende form i 1958. Billedet af Kannon (ikke mere end 6 cm stort) bliver ikke vist frem, men det afholder ikke folk for at stå og bede og kaste mønter og bukke i respekt. Foran hovedbygningen står en stor røgelsesbrænder i bronze der hele tiden kaster store røgskyer op. Røgen siges at være god for helbredet, så folk står hele tiden og vifter røg ind over hovedet. Til venstre for brænderen er der et lille tempelkontor der sælger forskellige amuletter bla. omamori.

Lidt længere væk står en stor 53 meter høj 5 etager pagode. Det er en rekonstruktion fra 1973 af en pagode som shogun Tokugawa Iemitsu lod opføre. Det er den næsthøjeste pagode i Japan. Den højeste pagode står i Kyoto og er en del af Toji-templet.

Asakusa helligdommen

Til højre for Sensoji templet står Asakusa-shintohelligdommen fra 1649 der blev opført for ære de to fiskere der opdagede billedet af Kannon.

Adresse: 
2-3-1 Asakusa, Taito-ku
Kort

Transport:
Asakusa Station (Asakusa, Ginza lines) udgang 1, 3, A4.

NB Prøv at besøge området om aftenen hvor alle de gamle papirlamper tændes, bla. den store ved Kaminarimon porten – det er meget smukt.


Se i nærheden


Links til videre læsning

Udenlandske sider


Shopping tips

Asakusa er en del af Taito-bydistriktet. Læs mere om de forskellige kunsthåndværk der er specielle for dette distrikt: Taito City’s Traditional Crafts (PDF)

Udvalg af butikker på Nakamisedori-gaden og de omkringliggende gader.

Yonoya Kushiho

Kamme og håraccessories i tsuge gushi.

1-37-10 Nishi-Asakusa,Taito-ku, Tokyo

Kort

Bengara

Noren som kan bruges både som reklameskilt, rumdeler mm.

1-35-6 Asakusa
Taitō-ku Tokyo

Kort

Fujiya

Tenugui rektangulære “håndklæder” som også kan bruges til indpakning, udsmykning mm.

2-2-15 Asakusa, Taitō-ku, Tokyo

Kort

Kurodaya

Washi både i hele ark og alkens produkter lavet af washi.

111-0032 Tōkyō-to, Taitō-ku, Asakusa, 1 Chome−2−5

Kort

Kiryudou
Kumihimo

1-32-12 Asakusa, Taito-ku , Tokyo

Kort

Kanaya

Hårbørster, tandbørster, skurebørster, skobørster, børster og pensler til madlavning mm.

111-0032 Tōkyō-to, Taitō-ku, Asakusa, 1 Chome−39−10

Kort

Asakusa silk pudding

Budding i små glas med forskellige smage som grøn te, kaffe mm.

111-0032 Tōkyō-to, Taitō-ku, Asakusa, 1 Chome−1−4−11

Kort

Kibidango Azuma

Kibidango dumplings med kinako drys og matcha iste. Isteen bliver udskiftet med varm sake om vinteren.

111-0032 Taitō-ku, 1 18−1

Kort

Mangando

Typisk japansk konfektbutik berømt for deres imo kin lavet af sød kartoffel.

1 Chome-21-5 Asakusa,Taitō-ku, Tōkyō-to 111-0032

Hjemmeside

Kort

Edo Kiriko Ojima

Edo kiriko glas

Hjemmeside

Kort

Noren

Butik der sælger lidt af hvert i et fint design både mere traditionelt og også moderne. F.eks. tasker, kosmetik, smykker, kokeshi dukker, furoshiki, punge, sokker, børster, røgelse og meget mere. Firmaet har 3 butikker i Kyoto.

1 Chome-33-1 Asakusa
Taitō-ku, Tōkyō-to 111-0032

Hjemmeside

Kort

Artikel om Noren og deres butikker i Kyoto