tokyo nationalmuseum

Tokyo Nationalmuseum

9. august 2023

Tokyo Nationalmuseum (東京国立博物館) er det ældste og største af Japans fire nationalmuseer. De andre er Kyoto, Nara og Kyushu Nationalmuseum. Det blev grundlagt i 1872 og huser verdens største samling af japansk kunst bla. keramik, lakkunst, buddistiske skulpturer, masker, samuraisværd, ukiyo-e træsnit, kimonoer og meget mere.

Samlingen rummer mere end 110.000 forskellige genstande hvor lidt under 100 er udpeget som særlige nationalskatte. Museet kan naturligvis ikke udstille alle genstande, men omkring 4000 er til enhver tid en del af den permanente udstilling. Museet sørger for kontinuerligt at udskifte dele af den permanente udstilling så der er altid noget nyt at kigge på. Derudover afholder museet løbende mange særudstillinger.

Der er gode engelske forklaringer de fleste steder og ellers kan man leje en audio guide der gennemgår museets high lights. Tokyo Nationalmuseum består egentlig af 6 forskellige bygninger med hver deres speciale. Det vil tage flere dage at se alle steder, så en god start start er at se nogle af udstillingerne i Honkan-bygningen.

Honkan-bygningen

Honkan-bygningen er museets hovedbygning der åbnede i 1938. Den er bygget i en tidstypisk kejserlig stil med mange art deco elementer. Her gives gennem 24 udstillingsrum en generel introduktion til japansk kunst og kulturhistorie fra forhistorisk tid og frem til Edo-perioden. Her er bla. et udstillingsrum til museets nationalskatte hvor kun én af skattene udstilles af gangen.

Se oversigt på museets hjemmeside over hvilke genstande der udstilles hvornår.

Hyokeikan-bygningen

Til venstre for Honkan-bygningen er Hyokeikan-bygningen der blev bygget i 1909 i forbindelse med fejringen af kejser Taishos bryllup. Der er kun åbent ved særudstillinger.

Tōyōkan-bygningen

Til højre for Honkan-bygningen er Tōyōkan-bygningen designet i 1968 af den japanske arkitekt Yoshirō Taniguchi (der bla. også har tegnet Yamatane kunstmuseum). Her udstilles asiatisk kunst fra Kina, Korea, Sydøstasien, Indien og Egypten.

Se oversigt på museets hjemmeside over hvilke genstande der udstilles hvornår.

Heiseikan-bygningen

Bag Honkan-bygningen er Heiseikan-bygningen bygget i 1993 for at fejre den daværende kronprins’ bryllup. Her er et større galleri for japansk arkæologi (keramik, amuletter, brugskunst etc. fra ældre og yngre stenalder) og ellers bruges bygningen til forskellige særudstillinger.

Se oversigt på museets hjemmeside over hvilke genstande der udstilles hvornår samt info ang. særudstillinger.

Hōryūji Homotsukan-bygningen

Hōryūji Homotsukan-bygningen åbnede i 1999 og er tegnet af Yoshio Taniguchi søn af ovennævnte Yoshirō Taniguchi. Her udstilles skatte bla. masker, billederruller og forgyldte budhhaskulpturer fra Hōryūji-templet i Nara.

Se oversigt på museets hjemmeside over hvilke genstande der udstilles hvornår.

Kuroda-mindehallen

Kuroda-mindehallen blev opført i 1928 med midler fra maleren Kuroda Seiki (1866-1924) som regnes for grundlæggeren af vestlig inspireret malerkunst i Japan. Her udstilles hans oliemalerier, tegninger mm.

Udover de 6 forskellige udstillingsbygninger har Tokyo Nationalmuseum en japansk have med flere tehuse der er åbent om foråret og om efteråret. Den er placeret bag Honkan-bygningen. Dertil kommer indtil flere museumsbutikker, cafeer og restauranter.

Adresse
13-9 Uenokoen, Taito, Tokyo 110-8712
Hjemmeside (tjek også museet på Facebook og Instagram hvor de er ret aktive)

Kort

Transport
10 min.’s gågang fra Ueno station via Ueno-parken.

Billedet øverst: Cop. WiiiiOwn work, CC BY-SA 3.0, Link