Fredsparken Nagasaki

Fredsparken i Nagasaki

Udgivet i Kyushu-regionen, Nagasaki
9. august 2023

Fredsparken i Nagasaki er et større område der består af to parker og to museer. Fredsparken mindes atombomben der faldt over Nagasaki 9. august 1945 der ødelagde store dele af byen og kostede titusindvis af liv. Den sydlige del af parken er anlagt omkring Ground zero. En høj simpel sort søjle markerer epicentret hvor bomben sprang som var et tæt befolket beboelseskvarter lige ved siden af den katolske Urakami-domkirke som blev fuldstændig ødelagt under sprængningen. En lille murrest er det eneste der står tilbage af domkirken. Den blev siden genopført omkring 10 min. øst for parken.

Øst for Ground zero-parken placeret på en bakke ligger Nagasakis atombombemuseum fra 1955. Det er et meget tankevækkende museum der på overbevisende måde viser hvilken sønderlemmende effekt atombomben havde på mennesker og ting. En udstillet 1:1 model af selve atombomben gør også indtryk. Ved siden af atombombemuseet ligger Fredsmindehallen for atombombeofrene fra 2002 tegnet af arkitekten Akira Kyryu. Fredsmindehallen ligger under jorden hvor arkitekten har arbejdet meget med lyseffekter. 12 søjler i glas bærer hallen. Indeni hver søjle er der hylder med bøger hvor navnene på atombombeofrene er skrevet ned. Ovenpå hallen ude i det fri er der placeret et bassin med 75.000 små lys der om aftenen tændes og som symboliserer alle atombombens ofre.

Nord for fredsmindehallen ligger den egentlige fredspark. Centralt ved indgangen til parken står den 10 tons store fredsskulptur i bronze designet af Kitamura Seibō i 1955. Figuren rækker højre hånd i vejret for at advare eftertiden mod atomvåben og venstre hånd peger lige ud til siden som en bøn om evig fred. Syd for fredsskulpturen ligger en skulpturpark der fungerer som et fredssymbol-område med skulpturer fra hele verden der har fred som tema. Der er også mindesmærker for de koreanere og kinesere der døde under bombningen. Lige ved siden af denne park ligger Fredsspringvandet fra 1969. Mange af ofrene døde mens de råbte efter vand og dette springvand blev opført for at mindes dem. Vandet der springer er formet som en freddues vinger der basker.


Adresser

Ground Zero-parken
5 Matsuyamamachi, Nagasaki-shi, Nagasaki-ken 852-8118
Hjemmeside

Kort

Nagasakis atombombemuseum
7-8 Hiranomachi, Nagasaki-shi, Nagasaki-ken 852-8117
Hjemmeside

Kort

Fredsmindehallen for atombombeofrene
7-8 Hiranomachi, Nagasaki, Nagasaki Prefecture 852-8117
Hjemmeside

Kort

Fredsparken
Kort


Læs også