Suwa-helligdommen

Udgivet i Kyushu-regionen, Nagasaki
10. oktober 2023

Suwa-helligdommen (諏訪神社) er en shinto-helligdom i Nagasaki. Den ligger i den nordlige del af byen på en bjergside med en flot panoramudsigt udover Nagasaki by og havn. Adgang til helligdommen sker via en stentrappe med næsten 200 trin. Undervejs passerer man flere torii-porte. Inden man kommer ind til selve helligdomsområdet passerer man igennem en stor port hvor der hænger et tykt helligt reb en såkaldt shimenawa.

Selve helligdomsområdet består af flere bygninger spredt udover et stort areal i flere niveauer. Af bygninger kan nævnes honden hovedhelligdommen (bygget i 1648, men genopført i 1869 efter en brand), noritoden (hvor bønner fremsiges), haiden (hvor man beder), et trommetårn med en tromme med en diameter på 4,5 meter som man kan høre hver morgen og aften hvor den er en del af et renselsesritual m.fl. Helligdommen er også kendt for sine mange stenstatuer kaldet koma-inu som er løvelignende hunde som siges at beskytte stedet.

Suwa-helligdommen i Nagasaki er en af flere Suwa-helligdomme rundt om i Japan (der findes omkring 10.000) der alle er helliget Suwa-no-Kami, guden eller ånden for tapperhed og pligt. Hovedhelligdommen for alle Suwa-helligdomme er Suwa Taisha som ligger sydøst for Matsumoto ved Suwa-søen i Nagano præfekturet.

Suwa-helligdommen i Nagasaki er berømt for Nagasaki Kunchi-festivalen (kunchi betyder festival på japansk) der afholdes hvert d. 7.-9. oktober og fejrer Suwa-no-Kami med processioner, danse mm.

Suwa-helligdommen har en interessant historie. Den blev grundlagt med det formål at stoppe den kristne mission der fandt sted i Nagasaki og få indbyggerne til at gå tilbage til shintoismen. I Sengoku-perioden (1493-1590) var Nagasaki styret af Jesuitter-ordnenen og de tre shinto-helligdomme der fandtes blev revet ned eller brændt. Alle blev dog genopført i 1624. Suwa-helligdommen fungerer som øverste helligdom for alle troende i regionen og spiller fortsat en betydelig rolle.


Adresse

18-15 Kaminishiyamamachi, Nagasaki, 850-0006
Hjemmeside

Kort